Hopp til innhold

Sikre samboerskapet med hjelp fra Gjensidige Hallingdal

Mange velger å være samboere gjennom kortere eller lengre perioder av livet – kanskje permanent. I et samboerskap er ikke eierandeler og økonomiske forhold automatisk sikret hvis noe skulle skje. En samboerkontrakt kan bli helt avgjørende for framtiden.

Jakten på kjærligheten

Svanhild Hagen (33) og Gjermund Lien Dahl (30) traff hverandre ganske tilfeldig via “jakten på kjærligheten” i 2019. Gjermund var deltaker og Svanhild fulgte med på serien. Etter noen “likes” og meldinger via Instagram i etterkant av programmet, møttes de og det ble raskt søt musikk. 

Koronanedstengning med hjemmekontor ga dem mye tid til å være sammen og pleie kjærligheten. Valget om å bli samboere var enkelt og samstemmig. Svanhild tok med seg flyttelasset til Nesbyen og flyttet inn hos Gjermund. Svanhild kjøpte seg inn med halv pris av takst, de tok opp felles lån og eier boligen 50/50.

- Dette er et eksempel til etterfølgelse, sier advokat Elisabeth Njøsen. Hun forteller at ved å gjøre det på denne måten unngår man en del av utfordringene dersom noe skulle skje i et samboerforhold. – Men, det er likevel ikke helt vanntett, sier hun og forteller at det er andre aspekter som en slik løsning ikke innvirker på. Disse bør nedfelles i en samboerkontrakt, påpeker hun.

Gratis juridisk rådgivning

Visste du at Gjensidige Hallingdal tilbyr sine kunder 2 timer gratis juridisk rådgivning hos advokat?

God hjelp hos advokat

Elisabeth Njøsen driver egen advokatpraksis på Gol. Hun bistår blant annet med juridisk rådgivning og utforming av samboerkontrakter og testamentet for kunder i Gjensidige Hallingdal. At Gjensidige Hallingdal tilbyr kundene to timer gratis rådgivning , synes hun er et flott tilbud. 

– Gjennom en samboerkontrakt kan mye reguleres for å sikre rettferdige økonomiske forhold ved et brudd. Avklaringer omkring hvem som eier hva, hvem som står ansvarlig for gjeld og hvem som har førsterett på bolig er viktige, forklarer Njøsen.

Hun råder gjerne samboere til å skrive en liste over spesielle eiendeler de tar med inn i samboerskapet, eiendeler de ønsker å få med ut igjen dersom det kommer til et brudd. Det handler f.eks. om verdifulle gjenstander som kunst, antikviteter, bunad, kjøretøy, maskiner etc.

Testamentet er like viktig

Som samboer har man ikke automatisk krav på å arve noe etter den andre parten og man kan faktisk bli sittende igjen på bar bakke

- Advokat Njøsen

Det er også viktig å tenke på hva som skjer dersom den ene parten dør. Advokat Njøsen råder derfor samboere til også å skrive testamente og gjennomgå forsikringer.

Det er like viktig for både unge og eldre samboerpar, enten de har felles barn, barn fra tidligere forhold eller ingen barn. – Arveloven likestiller ikke samboere og ektefeller. Derfor er det viktig å tenke gjennom hva som vil skje hvis den ene eller begge går bort. Som samboer har man ikke automatisk krav på å arve noe etter den andre parten og man kan faktisk bli sittende igjen på bar bakke, med mindre man har skrevet testament, forklarer Njøsen.

Livsforsikring- trygghet for dine

Svanhild og Gjermund ble foreldre til Birk for 8 måneder siden, og valgte å sette opp både samboerkontrakt og testamente samtidig. I tillegg har de tegnet livsforsikring. En livsforsikring kan bety at det ene parten kan beholde huset på Nesbyen, og opprettholde levestandarden dersom den andre parten dør. Samtidig sikrer de framtiden økonomisk for Birk hvis de begge skulle gå bort.

– Verken samboerkontrakt, testamente eller livsforsikring er moro å tenke på når man er forelsket og livet smiler, da virker det unødvendig å sette opp kontrakter, sier Svanhild. Både hun og Gjermund har likevel vært opptatt av å få orden i alt av økonomiske og eiendomsmessige forhold helt fra start. – Vi ønsket å sikre eierandeler og den økonomien vi hadde bygget opp hver for oss. Og det var viktig for oss å gjøre det før et eventuelt brudd med påfølgende konflikter. Ingen av oss skal behøve å falle ut av boligmarkedet på grunn av en manglende samboerkontrakt, mener de

Samboerkontrakt kan være avgjørende

– Jeg har hørt mange skremmende historier om dem som flytter inn til andre med eiendommer fra før, forteller Svanhild. – Uten å sikre eiendeler de tar med inn, eller summer de kjøper seg inn med, blir de jo sittende igjen med ingenting etter et brudd. 

Advokat Njøsen blir også stadig overrasket over at folk tror de har sikret seg eierandel bare ved å skyte inn penger i en annens bolig, uten at det er registrert på noe vis eller sikret gjennom en kontrakt. Det samme gjelder dersom man flytter inn i en annens bolig som vedkommende eier og betaler ned, mens den som flytter inn tar hånd om mat og regninger. Da har man ingen krav i boligen ved et eventuelt brudd, med mindre dette er sikret gjennom en samboerkontrakt

Kjenner seg ivaretatt Gjensidige Hallingdal

Svanhild og Gjermund forteller at de er veldig godt fornøyd med Gjensidige Hallingdal. – Vi har fått både gode råd og personlig oppfølging, vi opplever å “bli sett”. Det er jo nesten en trygghet i seg selv, smiler Svanhild. Hun hadde sine forsikringer i Gjensidige fra før, og da de skulle flytte sammen valgte paret å ta et møte med Gjensidige Hallingdal for å se på en samlet forsikringsordning.  

Muligheten for gratis rådgivning og samboerkontrakt kjente de ikke til, men da de fikk tilbud om dette takket de umiddelbart ja. – Å få mulighet til å skrive samboerkontrakt sammen med en som har juridisk kompetanse er virkelig helt supert og møtet med advokat Njøsen var både hyggelig og lærerikt. - Vi fikk svar på ulike spørsmål og fikk kontrakten tilpasset vårt behov. Hvis noe vondt og vanskelig skulle ramme oss, vil vi ha nok med sorgen, tenker vi. Og da er det godt å vite at vi slipper ekstra belastninger knyttet til økonomi og boligforhold.

Å få mulighet til å skrive samboerkontrakt sammen med en som har juridisk kompetanse er virkelig helt supert

- Svanhild Hagen

Trilleturer og friluftsliv

I hverdagen er det heldigvis ikke tanken på samboerkontrakt og testamentet som opptar tiden til Svanhild og Gjermund.  Hverdagen handler det om trilleturer og friluftsliv med Birk og de to hundene. Den handler om samvær med familie og venner. Og den handler om å ta vare på hverandre som familie og samboere. Svanhild og Gjermund har tatt både jegerprøven og båtførerprøven sammen og tenker at det bare er starten på alt de skal få til i lag. Og skulle det skje en dag, at det ikke lenger er de to, vil de heldigvis kunne lene seg på at det juridiske er ivaretatt. 

Rett og slett, en litt tryggere fremtid.