Hopp til innhold

Verdensmester og brannkonstabel

Før videregående måtte hun bestemme seg for hvilken idrett hun ville satse videre på. Det kunne blitt både fotball og alpint, men valget falt til slutt på Taekwondo. Nå har Selma Li tatt syv gull i EM, tre i VM og i helgen fikk hun kongepokalen etter gode prestasjoner under NM i Stavanger. 

Unorsk og spennende

Selma hadde ikke hørt om Taekwondo før mamma spurte om hun hadde lyst til å prøve seg i den nystartede klubben på Ål. Hun skjønte raskt at hun likte Taekwondo, som krever mye av kroppen, både fysisk og mentalt. - Du må være både eksplosiv og utholdende, ha solid kondisjon og stor bevegelighet, forklarer Selma. I tillegg må koordinasjon og balanse være på plass.

Selma forteller om en mamma og pappa som heiet fra sidelinjen under hver trening, og synes det var nesten like spennende som henne selv.

Taekwondo

Er opprinnelig et koreansk selvforsvarssystem og militært nærkampsystem, som etter hvert har utviklet seg til en internasjonal idrett. Målet er å ufarliggjøre motstanderen på kortest mulig tid.

Gull som 12-åring

I Taekwondo graderer man innenfor 10 nivåer med ulike fargebelter, før man når opp til sort belte. Selma tok sort belte allerede i slutten av 2015. Hun deltok i sin første konkurranse allerede som 12-åring, og tok gull. - Jeg ble veldig overrasket for jeg var over hode ikke klar over eget potensial den gangen, smiler Selma. Siden da har hun deltatt i uttallige konkurranser og hun blir aldri lei følelsen av å vinne. - Gode resultater gir mye glede, god mestringsfølelse og motivasjon til å satse videre, sier hun.

En typisk treningsuke for Selma innebærer 7–10 tøffe økter på halvannen til to timer. Taekwondo er en stor belastning for kroppen. - Innen man er tretti har de fleste sluttet å konkurrere på høyt nivå, forteller hun. Selma har selv vært nær med å legge opp flere ganger både på grunn av belastningsskader og utfordringer med egen helse. 

Avhengig av gode støttespillere

Å holde seg i toppen krever utallige treningstimer, mye reising og fullt fokus. Da er åtte-til-fire-jobb vanskelig, og sponsoravtaler blir avgjørende. Den aller første sponsoren Selma fikk var faktisk Gjensidige Hallingdal, som fortsatt er stolt støttespiller til taekwondo-talentet.

Det er kostbart å satse for fullt, og når treneren i tillegg bor i Drammen, blir ikke utgiftene lavere. - Drivstoff og bompasseringer er dyrt, i tillegg kommer huslån, strøm, bil og alt annet, forteller Selma. Sponsorer er derfor helt avgjørende for satsningen.

Selma forteller at Taekwondo ikke er en typisk “pengesport”. - Man får for eksempel ikke pengepremier når man gjør det bra, og mange bedrifter vil ikke sponse fordi Taekwondo er en liten sport i Norge, og som sjelden profileres via TV eller andre kanaler, sier hun.

Deltidsjobb i brannvesenet

- Vi rykker ut til så mye mer enn brann, og er involvert i mange situasjoner som gir sterke inntrykk

- Selma Li

Selma vet at hun ikke kan holde på med taekwondo resten av livet, og har tenkt mye på hva hun skal gjøre den dagen hun legger opp. 

- Jeg vurderte å begynne å studere, men var usikker på hva. Det eneste jeg visste var at det måtte være en fysisk jobb, sier hun. 

Da det dukket opp en stilling i Hallingdal Brann og Redningsteneste bestemte Selma seg for å søke. Etter intervjuer, helsesjekk, fysiske tester fikk hun jobbtilbud. Og etter en grundig opplæring med kursing og eksamener kan hun nå kalle seg både brannkonstabel og røykdykker. 

Den første utrykningen til Selma var på en alvorlig helserelatert hendelse. - Vi rykker ut til så mye mer enn brann, og er involvert i mange situasjoner som gir sterke inntrykk, sier hun. Hun synes det er givende å føle at man bidrar og kan utgjøre en forskjell for mennesker i ulike situasjoner. - Jeg trives svært godt i jobben min, men har helt klart blitt mye mer bevisst rundt egen sikkerhet og kan kjenne at jeg er mer redd for mine nærmeste. 

Selma er stasjonert på Gol der de er fem vaktlag. Hun har døgnkontinuerlig vakt hver femte uke, og deretter fri i fire uker. En vaktordning som passer godt sammen med idrettskarrieren. 

 

Konkurranseinstinkt

Jobben i brannvesenet har gitt mersmak, og det er ikke utenkelig at Selma en dag søker seg inn på Brann og Redningsskolen.  En utdannelse her vil kunne gi Selma muligheten til å jobbe i brannvesenet på heltid.

- Det finnes også konkurranser i brannvesenet, sier Selma og smiler. Vel vitende om at hun kanskje har et konkurranseinstinkt litt utenom det vanlige. Selma forteller ivrig om NM i brannsport, og muligheter for å konkurrere internasjonalt. 

Og kanskje en dag står Selma Li på pallen i brannsport, men inntil videre fortsetter hun med fullt fokus på taekwkondo. For Selma elsker sporten sin, og hun vil holde på i verdenstoppen så lenge kroppen spiller på lag. - Jeg jobber for gull EM i 2024 og VM i 2025, avslutter hun.