Bendi - GPF - fondssparing

Sitt stille i båten

Publisert: 30.03.2023  |  Sist oppdatert: 30.03.2023

Analytiker i Gjensidige, Bendik Liland Pedersen, merker det urolige markedet veldig godt om dagen. Hans viktigste råd til fondssparerne der ute, er å sitte stille i båten.  

– Det kan lønne seg å ha litt is i magen og sitte stille i båten. Det er ikke lurt å ta for store avgjørelser når det rufser som verst.

Han minner om at de som starter fondssparing i aksjefond bør ha et perspektiv på minimum to - fem år.

– De fleste har en langsiktig sparehorisont. Det viktigste er å styre ut ifra din egen risikopreferanse. Får du sove om natten? Hvis nei, bør du vurdere å gjøre noen justeringer. Hvis ja, er det antagelig lurt å bare avvente.

– For noen kan nedgang også være et godt kjøpstidspunkt. Markedet kan selvfølgelig fortsatt gå videre ned, men på sikt vil det kunne være mulig å tjene penger nå.

Risikopreferanse

Hvordan kan man sjekke sin egen risikopreferanse?

–Syretesten er nettopp om du får sove om natten når det rufser. Når du sparer i aksjefond, bør du tåle litt svingning i markedet, og helst være like uaffektert av 10 –15 % nedgang som oppgang.

Bør man gjør noe med pensjonssparingen sin nå?

–Hvor gammel er du? Det spørsmålet er lett – og avgjørende! Aksjemarkedet kan gå ned på kort sikt, men i løpet av 25 år vil det med den største sannsynlighet gå opp igjen. Hvis du skal gå av med pensjon om to år, har du ikke like god tid til å ta igjen eventuell nedgang, og bør kanskje justere aksje- og renteandelen, hvis du har anledning.