Komfyrvakt

Kunne forhindret halvparten av boligbrannene i Norge

Nær halvparten av boligbrannene i fjor skyldtes komfyrbranner. En komfyrvakt kunne forhindret de fleste av disse, men kun en av fire har installert den.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.
Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

Tall fra DSB viser at 45 prosent av brannutrykningene til boliger i 2018 skyldtes komfyren. De rykket i fjor ut til 3 537 branner i private hjem, hvorav hele 1 583 var branner og branntilløp på komfyren (i hovedsak tørrkokinger). Oslo er det fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger.

– Én enkel komfyrvakt kan potensielt løse problemet og kanskje redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk. Heldigvis blir det flere komfyrvakter i norske hjem, men det er fortsatt mange som ikke har det, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Pål Rune Eklo.

Han viser til en undersøkelse Ipsos har utført for selskapet, hvor kun 28 prosent svarer at de har installert komfyrvakt hjemme.

– Det er oppsiktsvekkende at en enkel dings folk selv kan installere, kan være med på å redusere antall boligbranner drastisk. Likevel er det kun et fåtall som har gjort det, sier Eklo.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.
Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

Komfyren er brannversting i hjemmet

Kjøkkenet det farligste rommet:


55 prosent av brannene i norske hjem starter på kjøkkenet.
I blokkleiligheter er tallet enda høyere, her startet 75 prosent av brannene på kjøkkenet.

Matlaging på komfyren er den absolutt største enkeltårsaken til brann i norske hjem, og spesielt nå i desember. Ipsos-undersøkelsen viser også at det er i gruppen over 60 år færrest har installert komfyrvakt.

– Dette er ekstra bekymringsfullt. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann, sammenlignet med resten av befolkningen, sier Eklo.

Komfyrvakten hindrer brann ved at den utløser en alarm, og deretter kutter strømmen til komfyren hvis kokeplatene blir for varme.

– Komfyrvakt er ikke påbudt, med mindre du bygger nytt eller legger opp ny kurs til komfyren. I tillegg koster den fra 3 500 kroner. Dette gjør nok at de fleste av oss dessverre ikke har det aller viktigste hjelpemiddelet for å unngå den aller vanligste årsaken til boligbrann, sier Eklo.

Kjøkkenet det farligste rommet:


55 prosent av brannene i norske hjem starter på kjøkkenet.
I blokkleiligheter er tallet enda høyere, her startet 75 prosent av brannene på kjøkkenet.

Bør bli standardutstyr

Eklo er positiv til pålegg om komfyrvakt. Han sammenligner den med innføringen av startsperren på bil på midten av 90-tallet.

– Etter startsperren ble standardutstyr, er det nesten umulig å stjele en nyere bil uten originalnøkkelen. Dermed har også antall biltyverier gått kraftig ned. Komfyrvakt i alle hjem kan få en tilsvarende virkning og redde store verdier, men viktigst av alt spare menneskeliv, avslutter Eklo.

Er du riktig forsikret?

Sist oppdatert: