Bildet viser en mann som vasker bilen med høytrykkspyler

Slik lykkes du med bilvasken

Å vaske bilen hjemme trenger verken å være komplisert eller tidkrevende, men for å unngå unødvendig slitasje er det enkelte ting du bør tenke på før du setter i gang. Dette er ekspertenes tips.

Daglig leder i Detailshop.no, Tommy Rønningsveen. Foto: Detailshop.no
Tommy Rønningsveen. Foto: Detailshop.no.

For en grundig og skånsom vask, anbefaler daglig leder i Detailshop.no, Tommy Rønningsveen, å dele vaskeprosessen inn i forvask og håndvask. 

– Det kan høres omfattende ut å vaske bilen i to omganger, men dette er effektivt når du først lærer deg prosessen. Ved å vaske bilen din selv unngår du også unødvendige vaskeriper som ofte oppstår i bilvaskemaskinen, sier Rønningsveen. 

Han får støtte av Bjørn-Aage Bredal, produkt- og markedssjef i Garasjetid.no, som mener de to prosessene utfyller hverandre på en god måte.

Daglig leder i Detailshop.no, Tommy Rønningsveen. Foto: Detailshop.no
Tommy Rønningsveen. Foto: Detailshop.no.

Slik vasker du bilen hjemme – steg for steg

Bjørn-Aage Bredal, produkt- og markedssjef i Garasjetid.no. Foto: Garasjetid.no.
Bjørn-Aage Bredal. Foto: Garasjetid.no

Bilpleieekspertene Bredal og Rønningsveen har videre delt opp vaskeprosessen i fem enkle steg. Under får du deres beste tips for en vellykket vask.

1. Avfetting
Start med å påføre avfetting på tørr bil. Avfetting er et middel som bidrar til å fjerne veisalt, asfaltrester og forurensing på bilen. Middelet skal påføres på hele bilen opp til vinduene, husk å påføre godt oppå panseret og helt opp på bakluken. 

2. Såpe 
Når avfettingen har fått virke i et par minutter kan du påføre skum ved hjelp av en skumkanon. Dette er en skumsprøyte som gjør at skummet holder seg på bilen. Har du ikke skumkanon, kan du bruke en trykksprøyte med bilshampo – poenget er å la såpen sitte på bilen – og at den ikke skal renne av. 

3. Spyl av med høytrykkspyler
La avfettingen og såpen virke sammen i noen minutter før du spyler av med høytrykkspyler. Spyl grundig og lenge slik at all såpen blir borte. Du er nå ferdig med forvasken. 

4. Bilshampo
Etter forvasken sitter det igjen en trafikkfilm på bilen. Rønningsveen definerer dette som en hinne som ikke forsvinner uten berøring. Fyll en bøtte med lunkent vann og bilshampo. Vask lett over med en svamp. Ikke legg trykk på svampen, bare dra lett over.

5. Skyll og tørk 
Til slutt kan du spyle over en siste gang med høytrykkspyleren, og tørke over med et mikrofiberhåndkle. 

Bredal anbefaler også at du avslutningsvis vasker innsiden av dørene og felgene på bilen. 

– Hvis du åpner døren og ser nederst på dørbladet, ligger det et tjukt lag av gamle asfalt- og saltrester. Dette er områder de fleste glemmer å vaske, og grunnen til at de fleste biler begynner å ruste nettopp der, sier han.

Bjørn-Aage Bredal, produkt- og markedssjef i Garasjetid.no. Foto: Garasjetid.no.
Bjørn-Aage Bredal. Foto: Garasjetid.no

Bruk høytrykkspyleren riktig

Ifølge Bredal kan måten du bruker høytrykkspyleren på i forvasken også være utslagsgivende for resultatet. 

– Spyler du riktig får du utnyttet effekten av avfettingen og såpen i kombinasjon med kraften fra høytrykkspyleren, sier han.

For å få mest mulig effekt anbefaler Bredal å spyle nedenfra og opp – seksjon for seksjon.

– Du kan for eksempel begynne med en dør, også spyle systematisk over hele bilen. Det er lettere å se hvor du spyler når du begynner nedenfra, og du unngår da at såpen renner ned og nøytraliserer effekten som såpen og avfettingen har, sier han og legger til:

– Når du spyler over en siste gang før du går over med svampen, gjør du det ovenfra og ned, for da skal du få vekk såpen.

Sandkorn kan føre til riper

Selv om du gjennomfører vaskeprosessen hjemme, kan det likevel oppstå uhell og slitasjeskader. 

– Typiske feil er at du slurver med spylingen i første prosess. Sandkornene som sitter igjen kan da gjøre at du får små vaskeriper når du går over med svampen, sier Bredal.

Er du usikker på om du får spylt bilen fri for sandkorn eller andre partikler, anbefaler Bredal at du bruker en vaskehanske med mikrofiber fremfor en svamp. 

– Dette fordi sandkornene forsvinner inn i hansken, mens svampen skraper i lakken, forklarer han.

Dersom du skulle være uheldig å påføre skader på bilen kan en kaskoforsikring være til nytte, opplyser Tormod Nedrebø, fagansvarlig for bilskader i Gjensidige. 

– Forsikringen dekker ikke slitasje og skader som utvikles over tid, men enkelte uhell kan du melde inn til forsikringen. Tilfellene vurderes imidlertid individuelt, så det lønner seg å be om råd hvis du er usikker på metoden, sier Nedrebø.

Unngå direkte sollys

Ifølge NAF bør også alle som skal vaske bilen hjemme unngå direkte sollys. Dette sier Bredal seg enig i. 

– Det viktigste å huske på når du skal vaske bilen er at overflaten er kald og at du står i skyggen. Tar du såpe på varm bil, ødelegger du garantert lakken, sier Bredal, og legger til:

– Vårsol kan gå fint, men dersom det blir for varmt kan vaskemidlene tørke inn på lakken og føre til uheldige flekker. Ser du at det begynner å tørke bør du spraye litt mer såpe før du spyler av med høytrykkspyleren, avslutter han.

Sist oppdatert: