Bilde fra svømmebaseng

Trenger du ekstra avbestillingsforsikring?

Når du bestiller reise får du gjerne spørsmål om du ønsker en ekstra avbestillingsforsikring. Men er det egentlig nødvendig hvis man allerede har en reiseforsikring?

Reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

De aller fleste reiser forløper uten problemer. Men uforutsette ting kan skje. Kanskje blir du eller noen i familien akutt syk. Kanskje får du en alvorlig vannlekkasje i boligen like før avreise. Slike ting kan føre til at den planlagte ferien må avlyses eller utsettes. Hva skjer da med pengene du allerede har betalt for reisen?

– Med en avbestillingsforsikring vil du ikke tape økonomisk hvis du ikke kan reise. De fleste flyselskaper og turoperatører tilbyr en slik forsikring når du kjøper billetter. Vi mener at du trygt kan takke nei til dette hvis du allerede har en helårs reiseforsikring, sier rådgiver og reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige.

Reiselivseksperten påpeker imidlertid at det kan finnes selskaper som tilbyr avbestilling av årsaker som en vanlig årsreiseforsikring ikke dekker, for eksempel ved konkurser og lignende.

– Til gjengjeld kan prisen på en slik avbestillingsforsikring være ganske høy. Men det er selvsagt opp til hver enkelt å vurdere om det vil være verdt det, sier hun.

Reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

Hva dekker reiseforsikringen?

Når man først har kommet seg av gårde, er det viktig å føle seg trygg. En god reiseforsikring gjelder blant annet hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller opplever tyveri.

Mange kredittkort inkluderer reiseforsikring hvis man betaler minst halvparten av reisen med kortet. En slik forsikring kan fungere fint, særlig på forhåndsbetalt pakkereise, mener Hasler. Hun løfter likevel frem en helårs reiseforsikring som et bedre valg.

– Da er du dekket ikke bare på den konkrete reisen, men i hverdagen – fra du går ut døren til du er hjemme igjen. Du og tingene dine er sikret på helgeturer, jobbreiser og på late ettermiddager i parken.

Hun viser til at det av og til er krevende å sørge for at minst halvparten av reisen blir betalt med det aktuelle kredittkortet.

– Særlig på bilferie, hvor man må passe på å dra kortet på minst femti prosent av fergene, bensin­stasjonene, overnattings­stedene osv. Her er det duket for tvil om når forsikringen i kreditt­kortet inntrer og opphører. En vanlig reise­forsikring gjelder hele veien, punktum, slår Hasler fast.

Vær obs på aldersbegrensninger

Gjensidige/Goudas alarmsentral:


○ Er bemannet hele døgnet året rundt

○ Har kunderådgivere og medisinsk personell som behersker norsk

○ Har ingen ventetid (12 sekunder i gjennomsnitt)

○ Legger vekt på tett oppfølging og god informasjon – også overfor pårørende

○ Tildeler lege ved behov. Legen følger kunden gjennom sakens forløp, fra start til slutt

Eksperten legger til at det er lurt å være oppmerksom på at det kan være aldersbegrensninger i en del av disse forsikringene og at man bør sjekke hvilke summer forsikringen har under de ulike dekningene.

– Det er kjedelig å måtte avbestille en reise for så å finne ut at man bare har dekning for halvparten av hva man har betalt, sier hun.

En helårs reiseforsikring kan kjøpes individuelt eller for hele familien. Det siste koster bare litt mer i året. Den dekker deg, ektefelle/samboer og barn inntil første hovedforfall etter fylte 20 år – enten de er felles, «dine» eller «mine».

Gjensidige/Goudas alarmsentral:


○ Er bemannet hele døgnet året rundt

○ Har kunderådgivere og medisinsk personell som behersker norsk

○ Har ingen ventetid (12 sekunder i gjennomsnitt)

○ Legger vekt på tett oppfølging og god informasjon – også overfor pårørende

○ Tildeler lege ved behov. Legen følger kunden gjennom sakens forløp, fra start til slutt

Sjekk varigheten

Reiseforsikringen gjelder på reiser av en viss varighet. I Gjensidige kan du være borte fra hjemmet i ti uker om gangen. Skal du på en lengre reise enn dette, er det viktig å utvide reiseforsikringen. Dette må gjøres før du drar.

Hasler forteller at mange nordmenn får problemer når de trenger hjelp etter at reiseforsikringen har gått ut.

– Blir du syk i utlandet og er uten forsikring, risikerer du å måtte betale store summer for behandling og/eller hjemtransport, advarer hun.

Helsetrygdkort

Foto: Morten Rakke / Helfo
Foto: Morten Rakke / Helfo

I andre EØS-land og i Sveits har du lik rett til behandling ved offentlige sykehus som landets egne innbyggere. Et europeisk helsetrygdkort dokumenterer denne retten.

Reiseforsikring gjelder også uten dette kortet, men det blir enklere å få behandling om du har det med på reisen. I de nordiske landene er kortet ikke påkrevd, sier Hasler.

Hun opplyser om at det er noen begrensninger man bør være klar over.

– Vær oppmerksom på at helsetrygdkortet ikke nødvendigvis dekker ambulanse til sykehuset. Det dekker heller ikke tilkalling av pårørende ved alvorlig sykdom og skade, eller forlenget opphold på feriestedet eller ny hjemreise dersom den planlagte hjemreisen ikke kan gå som normalt.

Det må ikke alltid skje noe alvorlig for at hjemreiseplanene må endres.

– Noe så elementært som vannkopper sørger hvert år for at flere barnefamilier må forlenge ferieoppholdet sitt fordi flyselskapene nekter dem å fly inntil vannkoppene har tørket inn og en lege kan bekrefte at den smittsomme fasen er over, sier Hasler.

Har du riktig reiseforsikring?

Foto: Morten Rakke / Helfo
Foto: Morten Rakke / Helfo

Sist oppdatert: