En dame som fikser på motorsykkel.

Slik tar du vare på MC-utstyret ditt

Utstyr til motorsykkel er dyrt og lever et utsatt liv. Skal det fungere optimalt og trygt, er det viktig at det tas godt vare på.

Det anbefales å sjekke alt av MC-utstyr for eventuelle skader gjennom høsten og vinteren. 

– Gjennom vinteren har du god tid til å utbedre eventuelle skader. Det har du ikke når våren står for tur, og du vil ut og kjøre motorsykkel igjen, sier Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC.

Har ikke evig levetid

Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC.
Jan Harry Svendsen. Foto: NAF

Hjelmen er blant det viktigste av sikkerhetsutstyr for en motorsyklist. Det er viktig å jevnlig inspisere den nøye for riper, sprekker eller bulker. Hvis du finner skader, bør du vurdere å erstatte hjelmen, da selv små skader kan redusere beskyttelsesevnen.

– Man bør også fjerne smuss og skitt. Vask av hjelmens interiør er også en god idé. Husk at hjelmer ikke har evig levetid. De bør normalt byttes ut hvert andre til femte år, sier Svendsen.

Det er også viktig å forsikre seg om at hjelmen ikke er for tung. En hjelm som veier for mye kan øke risikoen for nakkeskader ved en ulykke, advarer han.

– I tillegg bør kjøresko og hansker rengjøres, men pass på at du følger vaskeinstruksjoner gitt av produsenten.

Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC.
Jan Harry Svendsen. Foto: NAF

Invester i en god kjøredress

Sats på kvalitet når du kjøper kjøredress, enten den er laget av skinn eller Gore-Tex, oppfordrer Svendsen. Å velge høykvalitetsmateriale gir ikke bare en mer komfortabel kjøreopplevelse, men også bedre beskyttelse i tilfelle en ulykke. 

– Har du en kjøredress av tekstil bør man følge produsentens anvisninger for vask av denne. De som kjører med skinn bør behandle skinnet slik at det holder seg mykt. Det finnes spesielle skinnkremer som er laget for denne jobben.

Bør sjekkes før hver kjøretur

En motorsykkel har kun to dekk, som betyr at dekkene på motorsykkelen påvirker kjøreegenskapene langt mer enn på en bil. Korrekt dekktrykk er avgjørende for sikkerheten og ytelsen til motorsykkelen din, påminner Svendsen.

– For å være helt sikker på at man har korrekt dekktrykk, bør man sjekke dette før hver kjøretur. På en motorsykkel er korrekt dekktrykk svært viktig for kjøreegenskaper og for sikkerheten når man er ute og kjører, sier han og deler sine tips:

  1. Bruk en pålitelig dekktrykkmåler for å måle lufttrykket i begge dekkene
  2. Sjekk produsentens anbefalte dekktrykk, som vanligvis finnes i motorsykkelens brukerhåndbok eller på en etikett på sykkelrammen
  3. Fyll kald luft i dekkene hvis de har lavere trykk enn det anbefalte nivået

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien