Hopp til innhold

Det er mye kjærlighet i en god samboerkontrakt

14. februar, kjent som Valentinsdagen, har virkelig slått rot i norsk kultur. Denne dagen har naturlig nok mye fokus på romantiske gester. Men husk at det er mye omtanke i å sikre sin felles økonomiske fremtid. Har du samboerkontrakten i orden?

Fundament for fremtiden

Advokat Marit Sand Deinboll anbefaler at alle samboerpar vurderer behovet for en samboerkontrakt. - En samboerkontrakt er så mye mer enn bare papirer og paragrafer, det er en sikkerhetsline og et fundament for fremtiden, sier Deinboll.

Deinboll driver sin egen advokatpraksis i Rødberg og har hjulpet utallige par med å utforme samboerkontrakt. Deinboll har erfart hvordan samtalene med sine klienter bidrar til å gi dem et sterkere og mer bevisst forhold til både økonomi og forpliktelser. - Det skaper en dypere forståelse og respekt for partnerskapet, understreker hun.

Hun forteller at mange undervurderer hvor komplisert en økonomisk binding kan være over tid, spesielt når man deler hjem, drømmer og kanskje også barn. - Ved å inngå en samboerkontrakt viser du ikke bare kjærlighet for din partner, men også respekt for den fremtiden dere bygger sammen.

Ved å inngå en samboerkontrakt viser du ikke bare kjærlighet for din partner, men også respekt for den fremtiden dere bygger sammen

- Marit Sand Deinboll
Advokat Marit Sand Deinboll
Advokat Marit Sand Deinboll mener samboerkontrakt handler om respekt for fremtiden par bygger sammen.

Kvinner oftere dårlig stilt

Hvorfor samboerkontrakt?

  1. Dele eiendeler og gjeld: Den bestemmer hvem som eier hva og hvordan ting skal deles hvis dere går fra hverandre.

  2. Økonomisk trygghet: Den sikrer at begge parter blir rettferdig behandlet økonomisk, både under samboerskapet og ved et eventuelt brudd.

  3. Forebygge konflikter: Ved å ha klare avtaler på forhånd, reduseres risikoen for uenigheter og konflikter senere.

Deinboll påpeker at mange undervurderer betydningen av en samboeravtale før de står i en situasjon hvor den er avgjørende

-Jeg har sett flere tilfeller hvor den ene parten, etter å ha levd sammen med en partner over lang tid, ender opp med lite eller ingenting, sier hun. Deinboll forklarer at dette ofte skjer når boligen og boliglånet er registrert i den ene partners navn. Den andre parten har gjerne investert i hjemmet gjennom mer ansvar for barna og kjøp av ting som f.eks. møbler, dekor og løpende forbruksutgifter, som ikke alltid blir verdsatt finansielt. - Dessverre er det oftere kvinnen som er mest sårbar økonomisk etter et samlivsbrudd.

Med en samboerkontrakt kan man sikre at alle bidrag til felleskapet, både små og store investeringer, blir anerkjent og verdsatt. 

Testamentet er også viktig

Testamentet er også viktig! For mens en samboeravtale gjelder når begge parter lever, er det testamentet som trer i kraft ved en parts død. - Det kan være en ubehagelig samtale å ha, men også en svært nødvendig samtale, sier Deinboll.

Det er ikke alle som er klar over at samboere ikke automatisk har arverett etter hverandre. Dette gjør at det er viktig å ta stilling til fordelingen av eiendeler gjennom et testament.

Deinboll peker spesielt på utfordringene som kan oppstå dersom partene har barn fra tidligere forhold. -Særkullsbarn har rett til å skifte med en gang, noe som i verste fall kan føre til at eiendeler som hus og hjem må selges for å oppfylle livsarvingens pliktdelsarv, advarer hun.

Riktig forsikring spiller også en vesentlig rolle her, for i å sikre økonomisk forutsigbarhet dersom den ene parten dør. - Jeg oppfordrer alltid mine klienter til å ta en gjennomgang med forsikringsselskapet sitt, for å sjekke at de er tilstrekkelig dekket. 

Visste du at?

Når særkullsbarn har rett til å skifte med en gang, betyr det at de har rett til å kreve sin del av arven umiddelbart etter at arvelateren er død.

2 timer gratis juridisk rådgivning

Det kan være kostbart å engasjere en advokat, og dette tilbudet utgjør derfor en unik fordel for kundene våre

- Evy I. Abrahamsen

Gjensidige Hallingdal tilbyr sine kunder to timers gratis juridisk rådgivning, for par som ønsker å utarbeide en samboerkontrakt og testamente. I tillegg til samarbeidet med Marit Sand Deinboll, er også to advokater i Hallingdal tilgjengelige for kundene. Tilbudet gjelder for kunder som har gjennomført en rådgivningssamtale med en rådgiver i Gjensidige Hallingdal.

Evy I. Abrahamsen jobber på Gjensidige Hallingdal sitt kontor i Rødberg. Med over 30 års erfaring i forsikringsbransjen, har hun flere ganger anbefalt sine kunder å oppsøke en advokat for å ordne formalitetene. - I mine kundesamtaler, ser vi på økonomi, familiesituasjon og hvordan forsikring kan bidra til en tryggere fremtid. Samboerkontrakt og testamente dukker da naturlig opp som et viktig tema, forklarer Abrahamsen.

Siden 2018 har Gjensidige Hallingdal dekket utgifter til to timers juridisk rådgivning hos advokat, noe både Abrahamsen og kundene setter stor pris på. - Det kan være kostbart å engasjere en advokat, og dette tilbudet utgjør derfor en unik fordel for kundene våre, sier hun.

Et steg mot en tryggere fremtid

En samboerkontrakt er et viktig steg mot en tryggere fremtid. Både Abrahamsen og Deinboll er samstemte i at uvitenhet ofte er grunnen til at så mange ikke har dette på plass.

Evy forteller om en takknemlig kunde som overrasket henne med blomster, etter å ha blitt henvist til Deinboll. Kunden hadde rett og slett ikke innsikt i hvor dårlig stilt de var uten formalitetene i orden og satte stor pris på henvisningen. Abrahamsen understreker at hun på ingen måte forventer blomster fra kundene sine, men innrømmer at det var en hyggelig gest. - Det gjør dagen din, da skjønner du at du har gjort noe riktig og meningsfylt for kundene, avslutter hun.

Selv om mange kanskje ikke ser på en samboerkontrakt som den mest romantiske gesten på selve Valentinsdagen, er det en fin påminnelse for de andre 364 dagene i året

Trygghet er også kjærlighet, Happy Valentines!

 

Digitalt møte?

Kundemøter med både advokat og forsikringsrådgiver kan selvfølgelig gjennomføres digitalt.

Mer informasjon?

Ønsker du å gjøre en avtale med oss eller trenger du mer informasjon? Kontakt oss da vel!