Gjensidige-Hallingdal---Juridisk-rådgivning-1-panorama

Gratis hjelp til å utforme samboerkontrakt hos advokat

Gjensidige Hallingdal tilbyr 2 timer med gratis juridisk rådgivning hos advokat. Her kan du få hjelp til spørsmål knyttet til arv samt hjelp til å utforme en samboerkontrakt. 

Advokat-susanna
Bilde: Advokat Susanna Aschehoug

Visste du for eksempel at samboere uten barn ikke arver hverandre automatisk eller at særkullsbarn har rett på arv med en gang? Hvor godt er din familie sikret om noe skulle skje? Livet er fullt av store og små hendelser. Noen kommer overraskende på - det gir forutsigbarhet og trygghet å vite hva som skjer med dine verdier ved ulike livshendelser.

Store verdier

Advokat Susanna Aschehoug driver advokatfirmaet " Advokatene i Hallingdal" og jobber mye med familierett. Hun har sett hvor alvorlig det kan gå når det formelle ikke er på plass, og hvor viktig det er med bevisstgjøring av hvilke verdier som er i omløp i et samboerskap.

– Ingen par er like, og det er mye man ikke tenker på når man er nyforelska. Et eksempel kan være at du flytter inn hos en person som har bolig og betaler boliglånet selv. Vedkommende foreslår at du kan betale faste utgiftene som strøm, vann og kloakk. Det kan for mange være en grei fordeling i hverdagen. Om forholdet skulle føre til et brudd og man ikke har en felles kontrakt, har den ene parten kasta mange tusen kroner ut av vinduet, mens den andre kommer ut av det med mindre gjeld.

Samboerkontrakt er viktig

Å skulle ta den store samtalen og bli enige om en kontrakt på hvordan det skal fordeles i tilfelle alt går galt, er vel ikke det man har mest lyst til når man er nyforelska?

– Nei, men jeg kan love deg at det blir garantert vanskeligere i etterkant om det ikke er tenkt igjennom og formalisert. Man kan ha levd sammen i 20 år og alt som den enkelte har kjøpt under samboerforholdet er den enkeltes eneeie. Man tar da med seg ut av forholdet det man eier. Det man har kjøpt sammen eier man i sameie og det er sameieloven som regulerer hvordan dette skal løses. Dersom man har hatt en økonomisk ordning i husstanden der den ene kjøper ting til huset og nedbetaler gjeld og den andre kun betaler løpende utgifter, så vil den sistnevnte gå ut tomhendt. Det er ikke noe i veien for at man har en slik økonomisk ordning, men dersom man ikke vil gå tomhendt ut så må man ha en avtale. Dersom man ikke har dette i orden kan et brudd føre til en rettslig prosess som både er dyr og mer smertefull enn nødvendig.

- Ekteskapsloven er helt klar, da skal alt av gjeld og verdier som er etablert under ekteskapet deles likt, men samboere har ingen lov som forteller hvordan den økonomiske fordelingen skal skje ved brudd eller død, derfor er det viktig å ha en samboeravtale og eventuelt et testamente. Samboere uten felles barn har heller ingen automatisk arverett.

Ekteskap sikrer begge parter

Samboere har veldig lite rettsvern, rett og slett?

– Ja, det stemmer. Jeg har fått mange til å gå og gifte seg, jeg! For samboere som har bodd sammen hele livet og som mener alt skal deles likt og de skal arve hverandre, er det ikke like greit! Ekteskap er jo for mange en romantisk idé, men i møte med lovverket er det en helt klar økonomisk avtale som sikrer begge parter.

Risikerer å miste boligen

Hva er det verste som kan skje om man ikke har en god kontrakt?

– Jeg har hatt en sak, hvor samboeren gikk bort og partneren etter 30 år satt igjen uten bolig. For det er sånn at om det ikke er barn involvert er det familien som arver. Og jeg kan love deg at når det kommer til arveoppgjør spisses ofte knivene. Det er ofte ren uvitenhet som gjør det vanskelig for etterlatte. I dette tilfellet bestemte søsknene til avdøde for å gi huset til partneren i gave. Så det finnes jo unntak!

Går mange inn i samboerskap med en litt blind naivitet?

– Jeg tror forelskelsen kan gjøre en litt blind. Jeg jobber mye med familierett og mange brudd blir prega av økonomiske konflikter, særlig når man har levd sammen en god stund. Folk synes det nok kan være vanskelig, men det lønner seg veldig å være føre var.

Verdt å vite

  • Barna dine arver deg
  • Har man ikke felles barn, vil ikke din samboer arve deg, så langt det ikke fremkommer av et testamente
  • Sitter du i uskifta bo etter samboeren din, og vinner stor pengesum i Lotto, vil alle verdiene gå inn i det uskifta boet og den avdødes familie vil da ha rett på halvparten av verdiene i boet når lengstlevende skifter, dersom ikke gevinsten er brukt opp, vil den også måtte deles
  • Om du betaler de løpende utgiftene mens alt av verdi står i samboerens navn, har du ikke rett på noe ved brudd eller død
  • Med samboerkontrakt kan man opparbeide seg en eierandel i bolig, selv om man kun betaler løpende utgifter

Gratis juridisk rådgivning

Tilbudet om 2 timer gratis juridisk rådgivning gjelder for de som har gjennomført et rådgivningsmøte med en kunderådgiver i Gjensidige Hallingdal. I et rådgivningsmøte ser vi på økonomi og familiesituasjon for å tilby løsninger som passer best for deg og dine. Dette møtet er et godt utgangspunkt før juridisk rådgivning hos advokat. Gjensidige Hallingdal betjener kunder som er bosatt Hallingdal, Nore og Uvdal samt Rollag. Vi samarbeider med flere advokater i Hallingdal og Numedal.

Bli kontaktet

Fyll ut skjema, så hører du fra oss.

* Påkrevde felter