Hopp til innhold
Ida har på blå bunad og smiler til kameraet.

Pengegaven som vokser i takt med konfirmanten

Ida Schultz Ljungdell (15) ønsker seg penger på fondskontoen sin til konfirmasjonen. De pengene planlegger hun å bruke til egenandel på leilighet, bil eller reising når hun blir eldre.

Ida skal konfirmeres i begynnelsen av mai, og hun gleder seg til å møte familien og feire med dem. Hun er selvfølgelig også spent på gavene, og den fineste gaven har hun fått allerede. Det er bunad fra foreldrene og sølje fra farmor og farfar. På spørsmål om hva hun ellers ønsker seg til konfirmasjonen, kommer det kjapt:

- Penger!

Men de skal ikke brukes på mobil eller klær, forteller hun.

- Jeg ønsker meg penger til å kjøpe leilighet, bil, eller kanskje reise litt.

Sparer pengene

For noen år tilbake var det vanlig å gi kontanter når man ga penger i gave, som i beste fall ble satt på en sparekonto i banken. Fordelen med fondskonto, er at det historisk sett gir bedre avkastning over tid, selv om risikoen er litt større. Da Ida ble født, begynte farmor og farfar å spare til henne på fondskonto.

Der setter de inn penger til jul og bursdag, forteller Ida, og hun tror de gjør det for å hjelpe henne med sparing. Nå ønsker hun konfirmasjonspengene sine inn på fondskontoen sin.

Synes du det er dumt at du ikke har tilgang til de pengene nå?

- Nei, jeg synes det er smart, for da bruker jeg dem ikke opp.

Gøy når pengene vokser

Gode vaner starter gjerne tidlig, og med fondskonto kan pengene vokse i takt med den du sparer til. I starten hadde ikke Ida noe særlig forhold til fondssparingen, men nå synes hun det er gøy å innimellom sjekke hvor mye pengene har vokst.

Er det litt kjedelig å få penger til bursdag og jul?

- Nei, jeg tenker ikke så mye over det, for jeg får jo gaver fra andre også.

Smart sparing

Sparing til barn skjer ofte over en lang periode, og med lang sparehorisont, er det smart å opprette en fondskonto. Dette er også et supert gavetips, fordi besteforeldre og andre kan sette inn penger på barnets fondskonto i forbindelse med bursdager og andre merkedager. Les mer om fondssparing til barn her