Hopp til innhold

Ansvarsforsikring på bil

Ansvarsforsikring er en lovpålagt forsikring du som bileier må ha. Forsikringen er inkludert i alle bilforsikringene våre.

Hva dekker ansvarsforsikringen?

Den lovpålagte forsikringen dekker ubegrenset beløp for skader du har påført personer, og inntil 100 millioner for skader du har påført andres kjøretøy, eiendom eller eiendeler.

Det er lovpålagt med ansvarsforsikring for alle registrerte kjøretøy i Norge. Om du for eksempel eier motorsykkel, elsparkesykkel, moped, snøscooter, bobil eller ATV, må de også ha en ansvarsforsikring.

I tillegg inkluderer ansvarsforsikringen vår en rettshjelpsdekning. Den dekker utgifter til rettshjelp med inntil 100 000 kroner, hvis du som eier blir part i en tvist, for eksempel i forbindelse med kjøp og salg av bruktbil. Egenandelen er 4 000 kroner pluss 20 % av omkostningene.

Du trenger ikke en egen ansvarsforsikring for campingvogn og tilhenger. De omfattes av bilens ansvarsforsikring.

Hva skjer om du kjører uten ansvarsforsikring?

Hvis du eier en registrert bil uten ansvarsforsikring må du betale dagbøter for hver dag bilen er uforsikret. Da er det også ulovlig å kjøre bilen.

Hvis du skader personer eller andres eiendeler må du betale hele erstatningsbeløpet selv. Det kan fort bli store summer og veldig dyrt. Til og med små skader kan utgjøre store beløp.

Skader på din egen bil

Ansvarsforsikringen dekker ingen skader på bilen din. Ønsker du dekning for skader, slik som tyveri, brann og glass kan du forsikre bilen med Delkasko. For biler med litt høyere verdi kan det være lurt å forsikre bilen med Kasko eller Pluss, som har mer omfattende dekninger.

Derfor er ikke ansvarsforsikring valgfritt

Du står fritt til å droppe kasko når bilen skal forsikres. Men ansvarsforsikring er ikke valgfritt. Det er det gode grunner til.