Nøkkelknippe. Hus i bakgrunnen.

Disse triksene kan øke verdien på boligen din

De krever verken mye tid eller penger, men kan ha stor innvirkning på salgssummen.

Hittil i år har nesten 54 000 boliger blitt solgt i landet og boligprisene steget med 7,1 prosent, ifølge Eiendom Norge. Planlegging og en ekstra innsats i forkant av salget, er ofte en lønnsom investering, mener kjedesjef Marked Karen George i Privatmegleren.

– Både i annonser og på visning vil potensielle kunder få et bedre helhetsinntrykk og opplevelse av boligen, sier George.

Dette bør du vurdere

Kjedesjef Marked Karen George i Privatmegleren
Karen George

Hun hevder at dagens boligkjøpere er mer detaljbevisste enn tidligere, og deler Privatmeglerens tips til boligselgere:

 1. Sprukne vinduer, manglende lister, merker i dører og vegger er alle «feil» du vil være tjent med å utbedre.
 2. Eldre sikringsskap? Bytt det ut. Alt som kan skape usikkerhet hos interessenten bør vurderes fjernet eller forbedret.
 3. Mal veggene. Husk at hvilke farger som er trendy stadig endrer seg. Et par malingsstrøk er blant de rimeligste grepene du selv kan ta for å gi boligen «et løft».
 4. Gi stuegulvet litt kjærlighet. I likhet med vegger endrer gulvtrendene seg hyppig. Orker du ikke ta fatt på å bytte ut hele, kan du vurdere å pusse eller male det eksisterende.

Og hva med boligens bad og kjøkken, som kanskje er de aller viktigste rommene i kjøpers øyne? Også her kan enkle oppgraderinger gi plusspoeng, ifølge kjedesjefen.

 1. Har boligen et eldre kjøkken? Mal fronter og bytt ut knotter. Å gå til anskaffelse av ny benkeplate kan også være en idé, i tillegg til ny servant med blandebatteri.
 2. Eldre bad? Litt maling og ny baderomsinnredning kan gjøre underverker på førsteinntrykk.
 3. Har du en dusj uten kabinett, bør sistnevnte vurderes. Her vil vannet ledes direkte til sluket og risikoen for fuktskader blir dermed lavere – og gir den mulige overtakeren én mindre ting å bekymre seg over.
Kjedesjef Marked Karen George i Privatmegleren
Karen George

Style selv eller sette det bort?

De fleste er, bevisst eller ubevisst, noe opptatt av interiør. Hvor mye arbeid og penger man bør legge i boligstyling, avhenger av markedet du befinner deg i, mener George.

– Mange av våre kunder forteller at de har hatt god nytte av å benytte profesjonell boligstylist. Med solid kompetanse på området vil de unngå at boligen fremstår overmøblert og sørge for at ulike elementer passer sammen, sier hun og legger til:

– En boligstylist vet også hvordan man får frem boligens kvaliteter, slik at salgsoppgave og annonser fremstår på best mulig vis.

Tips til boligstyling

Gode bilder lokker interessenter og er vel så viktige som visningen, påpeker kjedesjefen og deler Privatmeglerens råd til de som velger å style selv:

 1. For å tilpasse stylingen til riktig kjøpegruppe, bør du sette en avgrenset målgruppe.
 2. Forsøk å se boligen gjennom kjøpers øyne og unngå å la deg påvirke av personlig tilknytning til stedet. Interessenter er opptatt av hvilket potensial boligen har, ikke dine personlige eiendeler.
 3. Ta bort overflødige møbler og husk på at «less is more». Små møbler og få pyntegjenstander gir inntrykk av et større rom, noe speilbruk også kan bidra til.
 4. Tre er det «magiske tallet». Bruk for eksempel tre pyntegjenstander på bord eller benker – dette skaper bedre dynamikk enn partallsbruk. Ha også i bakhodet at symmetri – for eksempel i plassering av puter eller av stoler rundt et bord – er fordelaktig.
 5. Hold fargebruken konsistent. Pynt med puter, håndklær og annet i farger som passer sammen.
 6. Piff opp kjøkkenbenken med noe som relateres til hygge, gjerne krydderplanter, noen glass og en mugge med norsk frisk juice. Skal spisebordet dekkes, bør det gjøres ordentlig med spisebrikker, tallerkener, suppeskåler, fine glass, tøyservietter og friske blomster.
 7. Familiebolig? Da kan det godt ligge igjen et par leker. Det viktige er stemningen du ønsker å skape hos mulig kjøper. Man selger en livsstil, så det kan være lurt å vise det gjennom tingene man velger å ha med på bilder og på visning.

– Rådfør deg gjerne med megler tidligere enn hva du hadde sett for deg å gjøre. Det ligger stor verdi i en tidlig gjennomgang og planlegging av hvordan eiendommen skal selges, sier George og runder av: 

– Å bli overrasket over hva som bør gjøres – og potensielt kan ha stor betydning for salgssummen – uten tid til å gjøre det, er det siste du ønsker.

Skal du selge bolig? Les om vår boligselgerforsikring her

Sist oppdatert: