Husk å låse boden

Husk å låse boden

Innboforsikringen skiller mellom tyveri fra selve boligen og fra bod i fellesareal. Hva er egentlig forskjellen?

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen i Gjensidige

Bor du i blokk eller hus med flere leiligheter, har du som regel tilgang til en bod i fellesarealene. I tillegg har du kanskje en bod eller et lagringsgrom inne i leiligheten? Hvor tingene dine er oppbevart, kan få betydning for forsikringsoppgjøret hvis du blir utsatt for et tyveri. Slik henger det sammen:

– Innboforsikringen dekker kun tyverier av gjenstander du har oppbevart i en privat bod. Ting som står i fellesareal – ulåst eller slik at du ikke kan holde øye med – blir ikke dekket. Vi krever at en gjenstand er låst eller innlåst for uvedkommende hvis den ikke blir holdt øye med, forklarer tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige.

Han trekker frem bilhjul og større sager som eksempler på gjenstander som kan fastlåses utenfor bod, for eksempel med kjetting.

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen i Gjensidige

Hva er en privat bod?

Boden inne i leiligheten er helt klart privat. Ved et tyveri stilles ikke andre krav til avlåsing enn for leiligheten som helhet.

For boden i fellesarealet betyr «privat» et solid avlukke med lås på døren. Hva menes med solid? Mange boder er bygget med netting eller plank, materialer som ikke er særlig motstandsdyktige mot verken tyver, vann eller brann.

– Her stiller ikke forsikringen veldig strenge krav. En bod regnes som tilstrekkelig sikret hvis det må verktøy til for å bryte seg inn. Det betyr at en bod med nettingvegger er innenfor kravene, mens en bod med japanske papirvegger ikke er å anbefale, sier Simon.

Penger og gull

– Klær, sports- og kjøkkenutstyr og bilhjul er eksempler på ting du kan lagre i boden. For øvrig kan en verdigjenstandsforsikring kan være verdt å vurdere for en ekstra dyr sykkel eller andre verdifulle eiendeler du ofte tar ut av huset, sier Simon.

Vær obs på samlet verdi

I mange boder hersker det mer eller mindre kaos. Det er likevel smart å ha oversikt over den samlede verdien av tingene du oppbevarer der, lyder Simons råd.

– Innboforsikringen kan ha et tak på erstatningsbeløpet ved tyveri fra bod i fellesområde. I Gjensidige kan du kjøpe to forskjellige innboforsikringer, Innbo og Innbo Pluss. Den første dekker inntil 30 000 kroner, mens Innbo Pluss ikke har en slik begrensning, sier Simon.

Lagerhotell

Leier du oppbevaringsplass i et lagerhotell eller lignende? Da er det smart å spørre utleier om hvordan bygningen og selve boden er forsikret. 

– Som regel må du regne med å forsikre gjenstandene dine selv mot skader som skyldes tyveri, brann eller vann. Dette gjelder innbo som  lagres eller brukes permanent et annet sted enn hjemme, sier Simon og fortsetter:

– Gjenstander som lagres midlertidig, for eksempel på eksternt lager i forbindelse med flytting fra en bolig til en annen, er forsikret gjennom den vanlige innboforsikringen din – men kun mot brann. Ønsker man en bedre dekning, kan man tegne en egen forsikring for lager.

Sist oppdatert:

Mer om:

LeilighetBygg