Elbil som kjører uten baklys.

Bruker du baklysene når du skal?

Mange kjører rundt uvitende om at baklysene på bilen ikke lyser. Riktig lysbruk er viktig for trafikksikkerheten, påminner NAF.

Flere bilister er usikre på hva lysbryteren i bilen skal stilles inn på for å kjøre med riktige lys til enhver tid, hevder medlemsorganisasjonen i en pressemelding.

– Vi ser altfor mange som kjører uten baklys i tuneller og i mørket. Her trengs det mer kunnskap og opplæring. Riktig bruk av lys er viktig for trafikksikkerheten, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Kjørelys er påbudt

Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.
Jan Harry Svendsen

I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys. Dette kan enten være nærlys eller et LED-pyntelys. Baklysene trenger ikke å være tent i dagslys, men de må være tent i mørket – altså i tunneler og om kvelden.

NAF anbefaler at du i hverdagen kjører med lyset stilt inn på auto. Da er kjørelysene tent på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på når det mørkner og på vei inn i tuneller.

– Biler produsert etter 2012 skal ha en auto-innstilling for lysene. Har ikke bilen din denne funksjonen, må du rett og slett huske på å skru på lysene før du begynner å kjøre, sier Svendsen.

De minner videre om at sjåfører alltid må følge med på vær og føre og vurdere om de må tilpasse lysbruken underveis.

– Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter automatikken. I slike tilfeller er det lurt å skru på lysene manuelt, så du er sikkert på at andre ser deg.

Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.
Jan Harry Svendsen

Slik sjekker du lysene dine

Rådgiveren gir en enkel oppskrift på hvordan du sjekker hvilke lys som lyser på de ulike innstillingene:

  • Sjekk regelmessig hvilken innstilling du har satt bryteren på
  • Sjekk hvilke lys som lyser når du har på de ulike alternativene: «0», «Auto», «Parklys» og «På»
  • Sjekk både i dagslys og i mørket

– Gå rundt bilen og se hvilke lys som lyser når du setter på de ulike innstillingene. Sjekk bilen både i dagslys og når det er mørkt, og se hva som skrur seg på når du vrir på bryteren. Da blir du trygg på hvilke lysinnstillinger du skal bruke til enhver tid, avslutter Svendsen.

Foto øverst i saken: NAF

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien