Sjokoladerester i bilsete. Mus inni sjokoladepapiret.

Små, men like glad i snacks som bileiere

Mus elsker matrester som ligger igjen etter et måltid. Jakten på godbiter gjør at de gnager seg inn i biler og campingvogner – og forårsaker millionskader.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
Arne Voll

Tross sin størrelse klarer de å gjøre skader for over ti millioner kroner årlig, ifølge kommunikasjonsrådgiver Arne Voll i Gjensidige.

– De fleste tenker på skader på bygninger når de hører om slike skadedyr. Likevel er det hvert år flere hundre uheldige bilister som finner bilen skadet av små gnagere. Gjensidige alene får normalt inn flere skademeldinger i uken av denne typen, sier Voll.

Ofte er det snakk om omfattende skader, forteller han. I mer ekstreme saker har mus gnagd seg vei inn i kupeen og gjennom det meste av interiøret.

– Slike skader kan fort komme på langt over hundre tusen kroner. I noen tilfeller har det endt med kondemnasjon.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
Arne Voll

Hold bilen fri for rester

Om sommeren er det mange av oss som tilbringer mye tid på fire hjul. Da kan det fort bli liggende rester etter is, potetgull og andre godbiter i kupeen. Husk bare at dette er som et festmåltid for mus, som har en god nese for mat.

– Derfor er det viktigere enn man skulle tro å holde bilen, bobilen og campingvognen fri for matrester, presiserer Voll.

Gjensidige har de siste månedene registrert flere skader forårsaket av gnagere, og gjort beregninger som viser at over 500 biler og campingvogner blir gnagd i stykker årlig.

– Med en gjennomsnittserstatning på 25 000 kroner snakker vi om skader på godt over ti millioner i året. I noen tilfeller har musene angrepet samme kjøretøy to og tre ganger på kort tid. Årets sommerråd: Hold bilen fri for søtsaker, så slipper du hjemtur med ødelagt bil.

Noen skrekkhistorier (som du selv vil unngå)

En nyere bil ble invadert av mus. Store deler av interiøret og det elektriske anlegget ble gnagd i stykker. Store deler av bilen måtte demonteres på jakt etter skader og etterlatenskaper fjernes. Etter alt omsider var i orden måtte bilen tilbake til verkstedet for ny jakt etter flere mus og flere skader en liten tid etterpå. Totalt er skadene beregnet til rundt 100 000 kroner.

Mus tok seg inn i bilen til en kunde på Sørlandet via motorrommet. Så gnagde den i stykker varme-/viftesystem. Skadene beløp seg til nærmere 20 000 kroner.

En kunde på Vestlandet fikk mus inn i elbilen sin. Gnagerne gikk løs på baksete, bilbelte og midtkonsoll. Vi tror musene har kommen seg inn i bilen via en utluftsventil/trykkventil. Skadeomfanget landet på rundt 50 000 kroner.

Sist oppdatert:

Mer om:

Motor