Tralle med bagasje på en flyplass.

Ikke gå i pakkefella på reise

Det er ergerlig å pakke opp et knust nettbrett. Her er reiselivsekspertens råd til deg som har elektroniske dingser i bagasjen.

Klærne ligger brettet i kofferten. Toalettvesken bugner av alt du kan tenkes å få bruk for på turen. Men hvor skal du legge nettbrettet eller laptopen? I kofferten eller i håndbagasjen?

På ferier og andre reiser er nettbrettet eller den bærbare datamaskinen kjekk å ha når man vil holde seg oppdatert eller koble av med et spill. Dessverre er det mange som opplever at «duppedittene» blir ødelagte eller forsvinner.

Tøff behandling

– Det er ingen hemmelighet at bagasjen kan få tøff behandling ved av- og pålessing. Det er også kjent at ting kan bli borte. Det finnes dessverre utro tjenere blant personellet på flyplasser, sier rådgiver og reislivsekspert Lene Hasler i Gjensidige.

Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

I 2019 fikk vi i Gjensidige inn mellom 1 500 og 1 600 saker som følge av tapt eller ødelagt bagasje. Mange dreide seg om nettbrett, datamaskiner og andre elektroniske apparater som var blitt ødelagte under turen.

Hasler gir følgende råd til deg som skal ha elektroniske apparater med på tur:

– Pakk dem i håndbagasjen – ikke i innsjekket koffert. Dette er ikke bare et råd, men et krav fra både forsikringsselskaper, flyselskaper og reiseselskaper. Du risikerer å ikke få erstatning hvis et nettbrett blir ødelagt i en innsjekket koffert.

Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

Tenk som en tyv

Gjenstander som også hører hjemme i håndbagasjen er fotoapparater og annet optisk utstyr, smykker, dyre klokker og kontanter – i tillegg til medisiner du er avhengig av.

– En grei huskeregel er å ta med seg inn på flyet alt som kan være interessant for en tyv, sier Hasler.

Vær også oppmerksom på andre ting som kan bli ødelagt. Det er ikke uvanlig å pakke vinflasker og mat i kofferten. Men flasker kan bli knust – og alle skjønner hvordan det kan gå med matvarer i en forsinket koffert.

Bil, båt og buss

Vil du vite mer?


Du finner mer informasjon under sikkerhetsforskrifter i forsikringsavtalen din og vilkårene hos transportselskapet du skal reise med

Sikkerhetsforskriftene er mest omfattende for flypassasjerer, men det er også viktig å pakke riktig på reiser med bil, båt, buss eller tog. I tillegg gjelder det å holde øye med bagasjen sin.

– Når du går ifra bilen på en parkeringsplass eller en ferge, skal verdisaker enten tas med eller legges i hanskerom/bagasjerom uten mulighet for innsyn. Du forebygger ikke tyveri ved å dekke gjenstander med en jakke eller gjemme dem under setet. Heller tvert imot, slår Hasler fast.

Verdisaker hører ikke hjemme i lasterommet på bussreiser. Også på tog bør du kunne holde øye med kofferter og bager som du har plassert på anvist plass. Verdisaker har du selvsagt med deg i setet.

Har du riktig reiseforsikring?

Vil du vite mer?


Du finner mer informasjon under sikkerhetsforskrifter i forsikringsavtalen din og vilkårene hos transportselskapet du skal reise med

Sist oppdatert:

Mer om:

ReiseFritid