En ung mann og en ung dame går tur på en sti langs et vann. Det er sommer.

Anbefaler PAI for å måle effekt av fysisk aktivitet

Hvordan kan du holde deg frisk og legge grunnlaget for et langt liv? Svaret er 100 PAI, ifølge professor ved NTNU.

Professor Ulrik Wisløff ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Foto: Berre Studios
Ulrik Wisløff. Foto: Berre Studios

30 minutter om dagen. 10 000 skritt. Lange turer på lavgir. Korte økter med pust og pes. Styrketrening. Eller er det kondisjon som gjelder?

Det er ikke mangel på gode råd og anbefalinger om trening. Men hva er mest helsebringende for akkurat deg?

– At fysisk aktivitet er bra for helsa er udiskutabelt. Men hvor aktiv må akkurat du være for å forebygge sykdom og tidlig død? Det ville vi finne ut av, sier professor Ulrik Wisløff ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Forskerne tok utgangspunkt i HUNT, en av verdens største helseundersøkelser. Resultatet ble PAI (Personlig aktivitetsintelligens), en tjeneste som både forteller deg hvor aktiv du er og hvor mye aktivitet akkurat du trenger for å ha god helse.

Professor Ulrik Wisløff ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Foto: Berre Studios
Ulrik Wisløff. Foto: Berre Studios

Lever fem år lenger

PAI baserer seg på hjerterytmen din. Det vil si at den registrerer pulsen ved hjelp av en pulsmåler (i en pulsklokke eller et aktivitetsarmbånd). Pulsmåleren er koblet til PAI-appen på telefonen din.

– Når hjertefrekvensen/pulsen din øker, vil du få poeng (PAI). Jo mer aktiv du er, jo flere PAI får du. Målet er 100 PAI per uke, noe som i det lange løp reduserer risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom «før tiden», sier Wisløff.

Når du ligger på 100 eller mer per uke, gjør du det du kan med tanke på fysisk aktivitet til å beskytte deg mot sykdom og tidlig død, ifølge NTNU-professoren.

– Forskningen vår har avdekket at de som regelmessig oppnår 100 PAI eller mer per uke i snitt lever fem år lenger enn de som ikke oppnår denne skåren regelmessig. I tillegg kan du redusere risikoen for hjerte- og karsykdom med opptil 25 prosent, sier han.

Wisløff forteller at alle kan benytte seg av PAI. Unge og gamle, de som allerede er i god form og de som ikke er det. PAI passer også for røykere, overvektige og personer med diabetes eller høyt blodtrykk.

Gir et riktigere bilde

I PAI teller all aktivitet. Du får poeng for å sykle til jobben, vaske hus, gå trapper, danse, jobbe i hagen, leke med barn – eller trene. Kravet er at blodpumpa må slå fortere enn når du sitter stille. Det er pulsen som avgjør hvor raskt du tjener 100 PAI.

– Slik får du et mye mer presist bilde av den fysiske formen din enn det som er mulig å gi på bakgrunn av mer generelle anbefalinger om fysisk aktivitet, påpeker Wisløff.

Han viser til at det å telle antall skritt eller kilometer ofte gir et unyansert bilde. Det er mye lettere å gå 10 000 skritt på flatt underlag sammenliknet med å gå oppover.

– Flere studier har vist at man ikke kan sette likhetstegn mellom god helse og det å være fysisk aktiv i for eksempel 30 minutter per dag. Grunnen er at det ikke tas hensyn til intensiteten i aktiviteten du utfører. Det er med andre ord ikke hvor mange skritt du tilbakelegger på gåturen som gjelder, men i hvor stor grad du legger hjertet i det, smiler Wisløff.

Kort om PAI:

  • Måler aktivitet i syvdagers intervaller og tillater både aktive og inaktive dager
  • Kan øke forventet levealder med i snitt fem år og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom med 25 prosent
  • I dag kan du benytte PAI i produkter fra Fitbit, Garmin, Apple og Amazfit

Sist oppdatert: