Jan Fleinsjø i bilen på parkeringsplass.

Se opp! Black Friday er den nye bulkedagen

Den populære handledagen «Black Friday» blir for noen ekstra mørk på grunn av uoppmerksomme sjåfører. Slik unngår du å bli en del av den dystre bulkestatistikken.

Arne Voll
Arne Voll

I 2018 falt «Black Friday» på 23. november. Gjensidiges statistikk viser mer enn dobbelt så mange registrerte skader denne dagen, sammenlignet med snittet for resten av måneden. Skadene skjedde særlig i forbindelse med parkering.

– Fredager er den dagen i uken det skjer flest bulkeskader, og erfaringer viser at det er ekstra ille på Black Friday, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Han forklarer at forsikringsbransjen på den store handledagen i fjor registrerte mer enn 500 parkeringsskader.

– Klassiske P-smeller er at man treffer faste installasjoner, stolper, skilt, vegger eller andre parkerte kjøretøyer. Mange vil handle på Black Friday, men en kostbar bulk fra en handlevogn eller en dult i siden fra nabobilen står derimot langt nede på ønskelisten, sier Voll.

Arne Voll
Arne Voll

Dyrt å handle billig

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø tror også at økningen i bulkestatistikken kan spores til de mange kaotiske situasjonene som oppstår både i trafikken og på parkeringsplasser i forbindelse med den stadig mer omtalte handledagen.

– De gode tilbudene lokker flere folk til butikkene enn vanlig, noe som gjerne fører til mer stress og kaos på parkeringsplassen. I tillegg til flere folk og kjøretøy, har kanskje enkelte mer fokus på kuppene man har tenkt til å gjøre fremfor trafikksituasjonen rundt, sier Fleinsjø.

Han oppfordrer folk til å være spesielt oppmerksom denne dagen for å unngå at fredagen blir svartere enn nødvendig.

– Hvis du har mulighet, bruk kollektivtransport for å minske antall biler rundt butikker og kjøpesentre. Alternativt, samkjør med venner eller familie om det er mulig. Om du allikevel trenger eller vil kjøre bil, vis hensyn og følg ekstra godt med i trafikken, sier bilmekanikeren.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø

Fleinsjøs fem tips for å unngå bulk på Black Friday:

  1. Parker gjerne et stykke unna inngangen til butikken/senteret
  2. Rygg inn når du skal parkere, så har du bedre oversikt når du skal ut igjen. Stress ned og bruk god tid!
  3. Om dere er flere voksne i bilen, få hjelp av medpassasjerer til å sikre omgivelsene ved parkering og når man rygger ut
  4. Husk at det er den bilen som starter opp fra parkert stilling som har vikeplikt
  5. Pass dessuten ekstra godt på varene dine, det er stor fare for innbrudd i bilen

Om Black Friday

En årlig handledag med amerikansk opprinnelse, som i 2009 ble adoptert også i Norge.

Handlefenomenet innebærer en rekke gode tilbud i utallige butikker landet over – ofte i begrenset antall, eller tidsrom.

Tradisjonelt faller Black Friday dagen etter Thanksgiving («takksigelsesdag»), som alltid er den fjerde torsdagen i november.

Sist oppdatert: