Lyn. Mørk himmel.

Dette bør du gjøre når det braker løs

Faren er lav, men konsekvensene fatale. Her er ekspertens råd til hvordan du beskytter deg mot lynnedslag.

Sommermånedene er høysesong for tordenvær. Bare på Østlandet har mer enn 13 000 lyn slått ned så langt i år, opplyser Meteorologisk Institutt.

– Generelt er det størst lynaktivitet på det sentrale østlandsområdet og på deler av Finnmarksvidda om sommeren. Dette er områder som blir varme når sola står på. Juli er i snitt måneden med størst lynaktivitet, men variasjonene er store og alt avhenger av om juli blir en varm måned, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane.

Hun forteller at de sender ut farevarsel når det forventes mye lyn, typisk samme dag eller en dag i forkant.

– Dette skyldes at det er stor usikkerhet knyttet til tordenvær, selv på kort tidsskala, sier meteorologen og viser til nettsidene hvor du kan finne mer informasjon om farevarselet.

Sannsynlighet lik null

Professor Svein Thore Hagen ved Universitetet i Sørøst-Norge
Svein Thore Hagen. Foto: Vegard Giskehaug, Universitetet i Sørøst-Norge

Er man overhysterisk om man kvier seg for å være utendørs når himmelen åpner seg og det braker løs? Nei, mener professor Svein Thore Hagen ved Institutt for elektro, IT og kybernetikk ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

– Ifølge forskning.no har seks personer blitt drept av lyn i Norge mellom 2000 og 2021. Sannsynligheten for å bli truffet av lyn er lavere enn å vinne i lotto, sier Hagen og legger til:

– Men treffes man av et lyn direkte, så dør en. Sannsynligheten for overlevelse er lik null.

Professor Svein Thore Hagen ved Universitetet i Sørøst-Norge
Svein Thore Hagen. Foto: Vegard Giskehaug, Universitetet i Sørøst-Norge

Tusen ganger mer enn vår tålegrense

Likevel er det mange som opplever å ha blitt truffet av lynet og overlever, forteller professoren.

– De har blitt utsatt for indusert strøm i kroppen av et nærliggende lyn som har slått i bakken. Dette overlever en typisk. Jeg vil nok si at sikkerhetsgrensen ligger på rundt 200 meter i radius fra nedslagsstedet.

Et menneske tåler bare å bli utsatt for strømmer langt under én ampere. Hagen informerer om at et lyn typisk er 30 kiloampere i strømstyrke, men kan variere mellom alt fra én til 200 kiloampere – uansett et nivå langt, langt over menneskets tålegrense.

– Treffes en av lyn, vil man bli svidd av den høye temperaturen som ligger på cirka 20 000 grader celsius i kjernen av lynet, forklarer han.

Dette bør du unngå ved tordenvær

Det soleklare rådet er: Hold deg inne. Er det noe som forhindrer deg i dette, har Hagen noen råd.

  1. Unngå høye punkter i terrenget, for eksempel å stå under et tre. Lynet søker disse, og risikoen for å bli truffet vil derfor være betydelig høyere i nærheten av slike punkter.
  2. Hold deg unna åpne landskap, for eksempel store sletter eller fjelltopper. På slike steder, uten høyere punkter rundt deg, øker sannsynligheten for at lynet slår ned i deg.
  3. Kom deg i land. Å oppholde seg i båt på havet er ingen god idé, da båten – spesielt de med mast – vil stikke seg ut og tiltrekke lyn.
  4. Sett deg i bilen. Du har kanskje hørt at gummien i hjulene er det som isolerer mot lynet, men dette stemmer ikke. Metallkarosseriet, de ytre delene på bilen, vil beskytte ved å lede lynet ned mot bakken.

Er boligen din rammet av uvær? Meld skade her

Sist oppdatert:

Mer om:

VæretFritid