Kajakk

Derfor bør du forsikre kajakken

Stadig flere tar til årene. I en kajakk får man både mosjon og naturopplevelser. Men farkosten kan bli skadet både i vannet og under transport. Dette må du vite om forsikring – til lands og til vanns.

En padleåre bryter den blanke overflaten nesten lydløst denne forsommerkvelden. En slank farkost skyter fart gjennom vannet. Der har den følge av en rekke røde, gule og hvite kajakker, som drives fremover av seige åretak.

Kajakkpadling er en fritidsaktivitet i vekst. Norges Padleforbund har 22 000 medlemmer, men tror at rundt 200 000 nordmenn padler kajakk som trening og rekreasjon.

– De siste 10–15 årene har vi sett en fin vekst. Dette har sammenheng med at det er kommet flere nye typer kajakker på markedet. Enten du vil trene styrke og kondisjon eller først og fremst søker stillhet i naturen, finnes det mange typer å velge mellom, sier Sven N. Anderssen i Norges Padleforbund.

Han sier en kajakk kan lastes med mye mer utstyr enn du klarer å bære i en ryggsekk, og noen typer er konstruert slik at du kan sitte på ripa og fiske.

Anbefaler kurs

Klubbene i Norges Padleforbund, Den Norske Turistforening og flere andre aktører tilbyr padlekurs. Ifølge Anderssen er et tre–fire timers introduksjonskurs en fin start, men ikke tilstrekkelig for sikker padling på egen hånd.

– Vi anbefaler et grunnkurs på 16 timer eller tilsvarende kurs. Og alle oppfordres til å forsøke seg på veltetesten i kontrollerte omgivelser. Sikkerhet er minst like viktig når du padler kajakk som ellers når du ferdes på sjøen, understreker han.

Skader under transport

En kajakk koster fra godt under 10 000 kroner. Tar du godt vare på den, har du padleglede livet ut. En kajakk blir imidlertid lett skadet, og ofte skjer det i forbindelse med transport.

– Uhell skjer gjerne når kajakken skal opp eller ned fra biltaket. Det hender også at folk skraper båten mot undervannsskjær eller glemmer å trekke den godt nok opp fra vannet. Når nyhetene melder om funn av førerløse kajakker på sjøen, skyldes det oftere sløve eiere enn at det har skjedd en ulykke, sier Anderssen.

Innboforsikring bra, båtforsikring best

Pål Sætershagen i Gjensidige
Pål Sætershagen i Gjensidige

En kajakk kan forsikres på to måter, enten gjennom innboforsikringen eller gjennom en båtforsikring. Velger du innboforsikringen, har den flere begrensninger både når det gjelder erstatningssum og skadested, opplyser produktutvikler Pål Sætershagen i Gjensidige.

– Hos oss dekker innboforsikringen skader for opptil 60 000 kroner etter tyveri, brann eller naturskader som storm og flom. Forutsetningen er at skaden skjedde på forsikringsstedet, altså tomta. Det betyr garasje, hage, terrasse og lignende, forklarer han.

Sætershagen peker på en båtforsikring som regel er det beste valget. Den kan gi en høyere erstatningssum. Og hvis man velger full kasko, dekker båtforsikringen skader som oppstår hjemme, under bruk og transport, i tillegg til brann og tyveri. Det samme gjelder hvis kajakken ligger i en båthavn eller på lager i kajakklubbens lokaler.

– En god huskeregel er at kajakken trenger båtforsikring hvis den er i bruk på vannet eller utenfor forsikringsstedet, fremhever eksperten.

Sven N. Anderssen sier padleforbundet oppfordrer alle kajakkeiere til å forsikre sin egen farkost.

– Vi har opplevd at folk ikke har fått erstatning etter brann i klubblokaler fordi medlemmenes kajakker ikke var omfattet av klubbens forsikring. Det er viktig å ha forsikringen i orden også i slike situasjoner, sier Anderssen.

Pål Sætershagen i Gjensidige
Pål Sætershagen i Gjensidige

Sist oppdatert: