Grus. Asfalt. Bildekk

​Små steiner gjør stor skade

Reparasjon av frontruter etter steinsprut kostet forsikringsselskapene 1,6 milliarder kroner i 2017.

Pål Rune Eklo
Pål Rune Eklo

I 2017 rapporterte hele 256 974 bileiere inn en glasskade, og erstatningsutbetalingene endte på rekordhøye 1,6 milliarder kroner, viser tall fra forsikringsbransjen. Det er en økning på tre prosent i antall glasskader og åtte prosent i erstatninger fra året før.

Og våren er høysesong for steinsprut, ifølge Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten. Veier som har vært strødd med sand er mer utsatt enn veier som kun har vært saltet, sier Eklo.

Han oppfordrer til å holde god avstand til bilen foran, men sier det dessverre ikke er noen garanti mot en liten «rose» i frontruten.

– Det er vanskelig å gardere seg helt mot steinsprut, men å holde god avstand i trafikken er uansett lurt – både med tanke på steinsprut og generell trafikksikkerhet. Hvis du imidlertid skulle være så uheldig å få en «rose» i frontruten er det viktig å dekke den til raskest mulig med tape, sier Eklo.

Pål Rune Eklo
Pål Rune Eklo

Har du riktig bilforsikring?

Han advarer om at en ubeskyttet sprekk vil bli fylt av skitt, og at den da kan bli umulig å reparere.

– Ta tak derfor tak i problemet så raskt som mulig. Mange glassverksteder deler gjerne ut spesielle klistremerker som kan forhindre at en liten sprekk “slår ut i full blomst”, tipser Eklo.

Har du riktig bilforsikring?

Derfor er reparasjonen gratis

Eklo forklarer at kostnadene ved å skifte en rute er store. Særlig gjelder dette på bilmodeller med varmetråder, sensorer og elektronikk i frontruten.

Etter at snøen har smeltet dukker grus og stein frem i veibanen. Mange får seg en uønsket «rose» i frontruta i disse dager, ifølge Pål Rune Eklo.
Etter at snøen har smeltet dukker grus og stein frem i veibanen. Mange får seg en uønsket «rose» i frontruta i disse dager, ifølge Pål Rune Eklo. Foto: Hurtigruta Carglass

Meld bilskade på nett

– Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den. Alle bileiere med delkasko eller kasko hos oss får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det derimot som regel en egenandel, sier Eklo, og trekker frem fire enkle tips mot steinsprut:

  1. Hold god avstand til bilen foran.
  2. Er uhellet ute, reparer skaden så raskt som mulig.
  3. Ta direkte kontakt med verkstedet. De ordner også opp med forsikringen.
  4. Dekk med gjennomsiktig teip for å beskytte skaden inntil den er reparert.

Har du riktig bilforsikring?

Meld bilskade på nett

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienMotor