Erik Sveberg Dietrichs på togstasjon i Ljubljana

Tips til togtur i Europa

Liker du trygge rammer best – eller er du eventyrlysten? Les ekspertenes tips til togferien.

Forfatter Erik Sveberg Dietrichs
Erik Sveberg Dietrichs

– Generelt har land som Tyskland, Frankrike, Italia og Spania godt utbygde jernbanenett og jevnt over høy standard. Og så pleier jeg å si at deler av Øst-Europa passer godt når du føler deg litt mer eventyrlysten. Ting er ikke så strømlinjeformet i land som Romania, Bulgaria og på deler av Balkan, men du har mange flotte opplevelser i vente. I tillegg får du en god del mer for pengene i øst enn i vest, sier Erik Sveberg Dietrichs.

Til daglig er han lege og forsker. I feriene finner du ham sannsynligvis i en togkupe i Europa et sted. Slik har det vært helt siden 38-åringen kjøpte sin første Interrail-billett som 20-åring. I 2021 skrev han boken «Togferie», der han deler erfaringer og råd. Boken inneholder blant annet ett kapittel for hvert eneste land i Europa.

Forfatter Erik Sveberg Dietrichs
Erik Sveberg Dietrichs

Utforsker kontinentet med tog

– Favoritter? Jeg kan nevne togstrekningen ned til Kroatia og Split, som er et flott utgangspunkt for utforsking av Dalmatinerkysten. Sveits er også et supert «togland». Der er alt på stell og i rute – og utsikten er fantastisk. Jeg liker spesielt den italiensktalende delen av landet, sier Dietrichs.

Til slutt trekker han frem Polen, som han mener er en god blanding av øst og vest.

– Der kan du reise ganske billig på et godt utbygd og pålitelig jernbanenett som strekker seg fra den ene hyggelige småbyen til den neste. Dette gjelder i stor grad også for Tsjekkia, sier togentusiasten.

Planleggingen går ikke alltid på skinner

Hvordan komme seg ut i Europa? Det finnes dessverre ikke noe Finn.no eller en lignende portal som lar deg bestille togbilletter like raskt og enkelt som du ordner en flyreise, påpeker Dietrichs.

– En interrailbillett er det nærmeste du kommer en universalnøkkel til kontinentet. Den gjelder i 33 land og er perfekt om du vil ha friheten til å kunne hoppe av og på toget stort sett som du vil. Hvis du derimot har lagt opp en fast rute, kan det være lønnsomt å heller kjøpe vanlige billetter til de enkelte strekningene, sier han.

I Tyskland hender det at periodebilletter selges til sterkt rabatterte priser. Målet er å få flere til å reise kollektivt. Lignende kampanjer finnes også i andre land.

– Følger du med på seat61.com, kan du få gode tips og gjøre et kupp, sier Dietrichs. Han legger til at Tyskland på mange måter er inngangsporten til Tog-Europa for oss nordmenn.

– Togforbindelsen mellom Norge og kontinentet er dessverre ikke god nok. Jeg har flere ganger heller tatt fergen til Kiel, som ligger nær knutepunktet Hamburg. Du kan også kombinere tog og fly, for eksempel tog ut og fly hjem,  sier Dietrichs.

Økt interesse for togferie

Elida Putes i Entur
Elida Putes

Trenger du hjelp, kan du oppsøke turoperatører som for eksempel togreiser.no. Den tyske tjenesten bahn.com er et «mini-Finn» som også dekker andre land enn Tyskland. Her hjemme får du personlig service hos Entur. Og på Facebook-sider som Togferie (ingen direkte sammenheng med Dietrichs’ bok) deler nye og garvede entusiaster erfaringer og tips.

Elida Putes i Entur selger billetter og gir råd til folk som vil utforske Europa skinnelangs. Hun merker at interessen for togferie har økt i alle aldersgrupper, også blant barnefamilier.

– «Saktereising» gir barna et helt annet inntrykk av forskjellige land og kulturer enn når de forflytter seg fra A til B med flyets hastighet. En togferie i Europa kan rett og slett være en dannelsesreise. Slik sett er det også en investering, mener Putes.

Hun forteller at én voksen med interrailbillett kan ta med seg to barn mellom seks og tolv år gratis.

Elida Putes i Entur
Elida Putes

Tog gir stor frihetsfølelse

Folk har ulik motivasjon for å velge tog. Mange oppgir at de er blitt mer miljøbevisste. I tillegg ønsker mange et alternativ til den klassiske storbyhelgen eller sydenferien.

– Ikke dermed sagt at togferie utelukker storby- eller strandliv. Mange steder i Europa kan du rusle fra perrongen til nærmeste strand, sier Putes.

Hun trekker frem frihetsfølelsen som noe av det beste med toget. Hvor mye du vil planlegge på forhånd, er helt opp til deg.

– Gjennomgående har barnefamilier og seniorer større behov for å planlegge enn de som er unge. Og det er vel akkurat slik det skal være, sier Putes med et smil. Hun oppfordrer foreldre til å involvere barna i planleggingen.

– Slik oppnår du at de engasjerer seg i reisen og har lært mye allerede før avgang. Dessuten har de unge tilgang til informasjon som vi «gamle» ikke har. Da jeg reiste med min 15 år gamle sønn, foreslo han reisemål og opplevelser som han fikk tips om på TikTok og Instagram – og som jeg aldri ville kommet på selv, sier Enturs talsperson.

Tog er et sosialt transportmiddel

Dietrichs bruker også telefonen sin flittig underveis. På nettsteder som Store norske leksikon og Wikipedia lærer han masse om stedene langs ruten sin. I tillegg har han stort utbytte av å prate med medpassasjerer.

– På toget er det lett å komme i prat med andre turister eller fastboende, sier Dietrichs og trekker frem enda en fordel med transportmiddelet:

– Som regel ligger togstasjonene sentralt. Selv om vi ikke alltid snakker om det beste strøket i byen, er det noe eget ved det å stige ned på perrongen og kunne ta til seg nye lyder og lukter med én gang. Opplevelsen er ikke helt den samme når jeg henger ved bagasjebåndet på en flyplassl.

Reiseforsikring på togreise

Lene Hasler
Lene Hasler i Gjensidige

Reiseforsikring er obligatorisk i hverdagen og på reise, mener reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige. Hun opplyser at forsikringen blant annet dekker tyveri og ulykke. Som Gjensidige-kunde kan du også få dekket utlegg ved forsinkelser på mer enn en og en halv time. Det gjelder også for forhåndsbetalte billetter til arrangementer og overnatting hvis du ankommer reisemålet minst åtte timer senere enn planlagt.

– I tillegg betaler forsikringsselskapet for nødvendig hjemtransport i forbindelse med alvorlig sykdom eller skade. Uten reiseforsikring må du betale dette selv, noe som kan bli svært kostbart. Hvert år er det folk som må ut med store beløp fordi de droppet reiseforsikringen, sier Hasler.

Videre anbefaler hun Europeisk helsetrygdkort, som gir rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig lege eller offentlig sykehus til samme vilkår som borgerne i landet du oppholder deg i. Kortet gjelder i EØS-området og Sveits.

– Når du skal oppholde deg i utlandet, bør du alltid registrere deg på reiseregistrering.no eller i appen reiseklar. Da kan UD nå deg med informasjon hvis noe skjer der du befinner deg. Det kan dreie seg om for eksempel terror, politisk uro eller naturrelaterte hendelser, sier Hasler.

Lene Hasler
Lene Hasler i Gjensidige

Sist oppdatert:

Mer om:

ReiseFritid