Saftglass veltet over PC. Søl.

Uhell og tabber for 200 millioner

Den keramiske platetoppen gikk i tusen knas da saltbøssen falt ned fra krydderhylla. Uhell og tabber i norske hjem koster millioner av kroner hvert år.

Simon Olsen
Simon Olsen

En knust platetopp kan koste fra 3 000 til 12 000 kroner. Akkurat dét er det nok ikke mange som tenker på når de monterer krydderhylla i praktisk gripeavstand over komfyren.

– Uhell og tabber koster forsikringsselskapene inntil 200 millioner i året. Det er klart de kan skje den beste, men noen kunne nok vært unngått med litt mer varsomhet, sier tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen med et smil.

Simon Olsen
Simon Olsen

Snubler i ladekabel

PCer, nettbrett og mobiltelefoner er også vanlige ofre for hverdagsuhell.

– Kaffe og saft i tastaturet er en klassiker. Vi får også mange skademeldinger fra folk som har snublet i ladekabelen og revet pc’en ned på gulvet med så stor kraft at den går i stykker, sier Simon.

Slike uhell erstattes hvis man har en innboforsikring av «pluss»-typen. Gjensidige alene betalte ut 39 millioner kroner for slike skader i 2016, og anslår at forsikringsbransjen samlet betalte ut nærmere 200 millioner.

– Tabber og uhell er faktisk den vanligste årsaken til at folk bruker innboforsikringen, sier tømreren.

Dyre uhell

Gjennomsnittserstatningen for tabber og uhell er på cirka 4 000 kroner, men det hender det kommer inn skademeldinger som får selv erfarne skadebehandlere til å sperre opp øynene.

– En gang ble to kostbare klokker ødelagt ved at de ved et uhell ble feid fra en baderomshylle og ned på et flislagt gulv. Den ene klokken lot seg reparere, mens den andre måtte skiftes ut. Erstatningen kom på 170 000 kroner, forklarer Simon.

En annen spesiell sak gjaldt et maleri som ble ødelagt da et barn løp på det. Maleriet var hinsides reparasjon, og ble erstattet med 100 000 kroner.

De vanligste uhellene i norske hjem

  • Knust mobilskjerm
  • Fall- og væskeskader på PC og nettbrett
  • Knust platetopp
  • TV som velter eller faller ned fra veggen
  • Fall og væskeskader på øvrig innbo, for eksempel hyller som raser ned eller vinglass som velter ned i sofa

Les mer om bolig- og innboforsikring

Sist oppdatert: