Motorsykkel. På veien. Snø. Sykkelhansker

Klar for MC-sesongen?

Før du legger ut på årets første tur på to hjul, er det lurt å sjekke at alt står bra til med doningen. Her er bilmekaniker Jan Fleinsjøs sjekkliste for en vårklar MC.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø

Vinteren har sluppet taket i de fleste steder i landet, og mange tar nå frem motorsykkelen fra vinterdvalen. 

– Egentlig bør det meste av vedlikeholdet skje allerede når motorsykkelen parkeres for vinteren. Innsatsen ved sesongslutt har stor betydning for arbeidsmengden du må legge ned på vårparten, sier Jan Fleinsjø. Han er bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige.

– Vi vet imidlertid at det er mange som av ulike grunner ikke får tatt hele sjekken når sommersesongen er over. Da er det ekstra viktig å sørge for at motorsykkelen er i god stand før man legger ut på landeveien året etter, sier Jan.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø

Vask og impregnering av klær

Når sykkelen er klar for en ny vår, er det på tide å sjekke kjøredress, sko og hansker.

– Skinndress, andre skinnklær og MC-klær i Gore-Tex kan vaskes etter anvisningen på merkelappen. Det er også lurt å bruke anbefalte rense- og skinnbevarende midler og følge anbefalingene om impregnering, sier Jan.

Han minner i tillegg om at mannen eller kvinnen oppå sykkelen kan være litt rusten etter vinteren. Derfor er det lurt å være ekstra oppmerksom på de første turene.

– Husk også at det fortsatt kan være glatt om våren, for eksempel på grunn der smeltet snø renner over veien. I tillegg kan det være farlige kjøreforhold på steder der grusen ikke er fjernet, sier han.

Her er Jans sjekkliste:

   
1 Rengjøring av sykkelen er viktig gjennom hele sesongen på grunn av smuss, insekter og regn. Bruk bøtte og svamp og vask med et middel som er egnet for sykkelen. Et tips er å bruke en tannkost for å komme til på de trangeste stedene
2 Bytt motorolje hvis dette ikke ble gjort før vinteren. Som regel bør motoroljen skiftes én gang i året, eller etter kilometer kjørt. Følg produsentens anbefalinger.
3 Kontroller dekkenes lufttrykk og tilstand. Ifølge Statens vegvesen skal et dekk skiftes hvis mønsterdybden er under 1,6 mm på maks 3/4 av dekkeflaten. Dekk kan se tilsynelatende bra ut, men jo eldre de er, dess hardere er de. Sjekk datostempelet.
4 Et velholdt batteri sparer deg for mange problemer. Det er viktig at batteriet er oppladet og at batteripolene er rene før du setter det på plass i motorsykkelen. Før vinteren bør batteriet settes til vedlikeholdslading. Hvis dette ikke ble gjort, må batteriets tilstand sjekkes ekstra nøye.
5 Sjekk bremsene nøye og forviss deg om at slitedeler, som bremseklosser, ikke synger på siste verset.
6 Kjedet bør være godt rengjort og satt inn med anbefalt produkt. Hvis dette er blitt utsatt til våren, er det nødvendig med rengjøring og smøring av kjedet før første kjøretur.
7 Få kontrollert dempingen hvis du opplever at den ikke fungerer slik den skal. Demperne er svært viktige for kjøreegenskapene og en trafikksikker MC.
8 Se til at hovedlys er riktig justert.
9 Kontroller at visiret ikke er ripete. Effekten av ripene vil man først oppdage i sollys, noe som kan gi en ubehagelig opplevelse når man sitter på sykkelen.

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienMotor