Bildet viser en liten jente som ligger i sengen med feber.

Disse barnesykdommene bør du se opp for

Feber, omgangssyke og vannkopper er noe de fleste barn må igjennom i løpet av oppveksten. Samtidig er det ikke alle barnesykdommene foreldre flest er like godt kjent med.

Sykepleier Johanne Busch i SOS International
Sykepleier Johanne Busch i SOS International

– Stort sett er barnesykdommene nokså ufarlige, og noen av dem har i tillegg den positive effekten at de gir immunitet mot sykdommene senere i livet. Som forelder må man imidlertid være oppmerksom på eventuelle tilfeller av mer alvorlige sykdommer, som for eksempel hjernehinnebetennelse, og alltid kontakte legen om man er i tvil, sier Johanne Busch, sykepleier i SOS International.

Busch svarer daglig på telefonhenvendelser fra bekymrede foreldre, og trekker frem seks litt mindre kjente barnesykdommer foreldre flest har mange spørsmål om.

Sykepleier Johanne Busch i SOS International
Sykepleier Johanne Busch i SOS International

1. Brennkopper

– Brennkopper kjennetegnes som et sår med gul skorpe. Såret oppstår gjerne steder som ikke er tildekket, som for eksempel ansiktet. Brennkopper som smitter via hud- og væskekontakt, er ikke farlig, men kan gi arr, sier Busch, før hun fortsetter:

– Den beste forholdsregelen du kan ta for å unngå sykdommen er å sørge for god håndhygiene i familien. Et smittet barn bør holdes hjemme til brennkoppene er under kontroll. Har barnet store eller mange brennkopper, eller det er snakk om småbarn som plukker av plaster, bør barnet holdes hjemme til brennkoppene ikke væsker lenger. Væsken fra brennkopper inneholder mye bakterier, smitter lett, og brennkoppene bør derfor være tildekket av plaster hele tiden. Velger du, i samråd med en lege, å sette i gang en antibiotikakur vil barnet normalt kunne gå i barnehagen ett døgn etter oppstart av behandling. Nøl heller aldri med å kontakte lege for ytterligere behandlingsveiledning, eller om du er usikker på om det er brennkopper barnet har fått.

2. Skarlagensfeber

Selv om sykdommen normalt sett ikke er farlig råder Busch foreldre til å oppsøke lege om du oppdager noen av de typiske symptomene.
 
– Skarlagensfeber oppstår fra en bakterieinfeksjon, og kan føre til mye ubehag for barnet. Det starter som regel med vond hals og feber, og kan gi så varierte symptomer som oppkast, kvalme, magesmerter og øreverk. En til to dager etter kommer utslettet. Typiske symptomer er at barnet er svært rød i ansiktet, blek om munnen og har såkalt «bringbærtunge», som kjennetegnes av ujevn overflate og bringebærfarge. At barnet flasser i hendene og på fotsåler etter ca. en uke er typisk for skarlagensfeber. Sykdommen kan enkelt behandles med penicillin, og det får dere av legen, sier Busch.

3. Tredagersfeber

Tredagersfeber, «den fjerde barnesykdom» eller «den sjette barnesykdom»: Kjær barnesykdom har mange navn (og nummer). Denne feberforekomsten kan være vanskelig å oppdage, men kjennetegnes gjerne ved en to til tre dager lang feber som etterfølges av utslett som oppstår når feberen avtar.

– Feberen blir ofte ganske høy, opp mot 39 grader. Sykdommen skyldes et virus, og kan derfor ikke behandles på noen spesiell måte. Febernedsettende midler kan lindre noe, men pass på å lese pakningsvedlegget nøye for riktig dosering. I all hovedsak er ikke tredagersfeber farlig, men ved høy feber over mer enn tre dager bør lege alltid kontaktes, sier Busch,

4. Kikhoste

– Kikhoste er en sykdom de fleste tror hører fortiden til. Men ifølge Folkehelseinstituttet har man i Norge observert en betydelig økning i forekomsten siden 1997, særlig hos eldre barn og unge. Den reelle økningen i befolkningen henger trolig sammen med at større barn og voksne ikke lenger har den beskyttende immunitet etter vaksinen de fikk som barn, sier Busch før hun fortsetter:

– Selv om kikhoste stort sett ikke er farlig, kan det by på mye ubehag for barnet. Kikhoste er svært smittsomt dersom man ikke er vaksinert, og ved mistanke bør det avklares med lege om barnet kan gå i barnehage. Sykdommen kjennetegnes av forkjølelse, lett feber, og mild hoste, som etter én til to uker går over til hostekuler som avsluttes med en typisk «kikende» lyd. Hostingen kan være så kraftig at barnet blir blått og rødt i ansiktet og de kan begynne å blø neseblod fordi blodkar sprenger. Hosteanfallene er typisk sterkest på natt og de kan vare så lenge som fra to til åtte uker. De aller minste kan i verste fall få pustestans på grunn av all hostingen, så nyfødte bør passes ekstra nøye på. Igjen, kontakt alltid lege dersom du er usikker.

5. «Den femte barnesykdom»

Får barnet ditt utslett, er rød i kinnene og blek om munnen, har det kanskje fått erythema infectiosum, bedre kjent som «den femte barnesykdommen». Ifølge sykepleieren har nok flere barn hatt denne barnesykdommen uten at foreldrene har vært klar over det.

– Sykdommen gir utslett og i verste fall en mild feber. Den er virusbasert, man føler seg raskt bedre, men utslettet kan komme og gå i flere uker, og kan klø. Den er ikke farlig for barn, men voksne som blir smittet kan bli hardere rammet av symptomer og det er mer vanlig blant voksne enn barn at man får symptomer som hodepine, magesmerter og leddsmerter i tillegg. Når selve utslettet fremtrer er ikke lenger barnet smittsomt, noe som gjør det vanskelig å kontrollere smitteomfanget, og barnet kan derfor gå i barnehagen med utslett, sier Busch.

6. Hånd-, fot- og munnsykdom

Hånd-, fot- og munnsykdom starter gjerne med feber og generelt dårlig form. Deretter oppstår blemmer i munnen, og vannkopplignende utslett på hender og føtter.

– Utslettet er karakteristisk, og kan minne om vannkopper. Men, i motsetning til vannkoppene kommer blemmene kun i munn, på hender, føtter, og setet. Sykdommen er smittsom, og dessverre gjerne i tiden før man oppdager symptomene. Når blemmene kommer er ikke barnet smittsomt lenger, og kan derfor gå i barnehagen med blemmer. For å lindre smertene kan febernedsettende midler ha effekt, men det er en virussykdom og i likhet med de fleste barnesykdommer kan du som forelder ikke gjøre stort annet enn å la sykdommen gå sin gang, avslutter Busch.

Les mer om barneforsikring fra Gjensidige

Sist oppdatert: