Bildet viser en katalysator fra en Toyota Prius.

Tyvenes metalljakt forårsaker millionskader på biler

Flere bileiere har den siste tiden startet dagen med å finne bilen med defekt eksosanlegg og frastjålet katalysator. Spesielt én biltype er ekstra utsatt.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Få er klar over at bilens eksosanlegg, og da spesielt katalysatoren, i mange år har vært et ettertraktet tyveriobjekt. Dette skyldes innholdet av metallet platina, som de fleste forbinder med smykker eller til bruk i industrien. På Gullmester.no anslås det at platina er tre ganger så dyrt som gull.

– Den siste tiden har Gjensidige igjen mottatt skademeldinger fra bileiere som har fått fjernet katalysatoren. Samtidig er det gjort store skader på resten av eksosanlegget, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige og fortsetter:

– Tidligere har vi registrert flest skader på Østlandet, spesielt rundt Oslo, men de siste ukene kan det se ut til at tyvene har beveget seg oppover langs hele kysten. Stavanger, Bergen og Trondheim har vært ekstra utsatt.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Slik går de til verks

Han forteller at tyvene tyr til vinkelsliper, rørkutter og sag og ødelegger for millioner av kroner hvert år. De sitter igjen med katalysatorer som i enkelte tilfeller kun har en verdi på rundt 1 000 kroner.

– Eieren derimot sitter igjen med regningen, ofte på over 40 000 kroner. Kostnaden for den uheldige kunden ofte er altså på 40 ganger mer enn verdien tyvene prøver å hente ut, sier Voll.

Gjensidige har i løpet av det siste året registrert nærmere 50 skader der katalysatorer har blitt stjålet. For bransjen totalt kan det være snakk om flere hundre biler som etterlates med defekt eksosanlegg og store skader, med erstatningsutbetalinger for godt over fem millioner kroner.

– I snitt utbetaler Gjensidige rundt 30 000 kroner etter slike skader, men i det dyreste tilfellet over 50 000 kroner. Alt avhenger av hvor mye tyvene ødelegger på veien for å fjerne den delen de er på jakt etter.

Denne typen er gjennomgående

I samtlige av de siste meldte sakene til Gjensidige dreier det seg om hybridbiler av typen Toyota Prius. Voll peker på mulige årsaker til at dette merket er mer utsatt enn andre:

  1. Katalysatorene inneholder metallet platina som er ettertraktet og har høy verdi – per i dag cirka 270 kroner per gram.
  2. Prius er en populær bil som kun finnes i hybrid. Å kjøpe ny katalysator er svært dyrt og veien til bruktmarkeder – i både inn- og utland – blir dermed kortere.
  3. Hybrider har ofte en litt større katalysator, noe som gjør at mengden platina kan være noe større enn på vanlige fossile biler.

– Det er likevel ikke grunn til å være engstelig, men å følge litt med er alltids lurt. Parker gjerne i garasje, opplyste gater eller andre områder hvor det er litt gjennomgangstrafikk, råder Voll.

To ferske saker meldt til Gjensidige:

○ En septemberdag parkerte en kunde bilen sin i parkeringshuset til Ski storsenter. Under handleturen ble katalysatorene fjernet og stjålet. Skadeomfanget lå på 21 000 kroner.

○ En annen kunde skulle starte opp bilen på vei til jobb, og oppdaget da at den bråkte noe helt forferdelig. I skademeldingen skriver kunden at: «Det hørtes ut som om hele eksosanlegget var borte – og det var det».

Sjekk pris på bilforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien