Eldre dame i vinterlandskap.

Hjelp huden din i vinter

Føles det som om huden krymper? Får du sprekker som klør og svir? Her er hudlegens råd for den kalde årstiden.

Reza Sohrabi i Dr.Dropin
Reza Sohrabi

Den norske vinteren er ikke snill mot huden. Tørr, kald luft og stor forskjell på ute- og innetemperatur setter kroppens største organ på prøve.

– Vinteren er ikke hudens beste venn. Kulde og lav luftfuktighet kan føre til tørr og sprukken hud, svie og kløe eller utslett. Dette er typiske vinterplager som alle kan oppleve. Og etter hvert som vi blir eldre, blir vi mer utsatt. Det kommer av at huden gradvis mister noen av egenskapene sine, sier hudlege Reza Sohrabi i Dr.Dropin.

Som 60- og eller 70-åringer kan vi godt merke at huden har forandret seg. Med årene har den blitt tynnere, mindre elastisk og litt mindre motstandsdyktig.

– Kroppen forandrer seg hele livet. Selve aldringsprosessen kan vi ikke stanse. Det vi kan gjøre er å redusere eller utsette – og kanskje til og med unngå noen av plagene som følger med, sier Sohrabi.

Reza Sohrabi i Dr.Dropin
Reza Sohrabi

Tips for god vinterhud

For hudens del handler det generelt om å unngå den sterkeste solen, drikke nok og få tilstrekkelig med søvn – og eventuelt stumpe røyken. Noen medisiner kan også ha bivirkninger som merkes på huden.

Fysisk aktivitet er bra for det meste. Det gjelder også huden, som nyter godt av at blodsirkulasjonen øker når du mosjonerer, sier Sohrabi.

I tillegg kan du hjelpe huden din litt ekstra i den kalde årstiden. Legen har disse rådene for en sunn og motstandsdyktig vinterhud.

1. Bruk fuktighetskrem

En god fuktighetskrem vil forebygge uttørking og kløe – og styrke hudens forsvarsevne mot bakterier og andre organismer som ellers kan trenge inn i kroppen gjennom sprekker og sår.

Bør du velge en dyr krem fra et motehus, gå på apoteket – eller holder det å plukke med seg en flaske Spenol fra matbutikken? Bruk kremen som fungerer for deg, er Sohrabis svar. Men han legger til:

– Det er fristende å påpeke at kosmetikkgigantene tjener milliarder på merkevarer som ikke nødvendigvis er bedre enn alternativene på apoteket eller i matbutikken.

Sohrabi stiller uansett ett krav: Hudkremen må være parfymefri.

– Parfyme virker uttørrende i seg selv. I tillegg risikerer du å utvikle allergi, noe som kan føre til utslett og eksem, slår han fast.

2. Suppler med kuldekrem

Hvis du ønsker ekstra beskyttelse, kan du legge på et lag kuldekrem i ansiktet før du skal ut i kaldt vær. Husk bare å gjøre det i god tid før du går ut døren.

– Det er ekstremt viktig å bruke kuldekrem riktig. Den  inneholder nemlig vann som fryser på huden hvis den ikke får tid til å trekke godt inn. Vent 20–30 minutter før du går ut, sier Sohrabi.

3. Dusj sjeldnere og bytt ut såpen

Huden har i hvert fall godt av litt «hvile». Det er ikke nødvendig å dusje hver dag – med mindre du trener mye eller har en fysisk krevende jobb.

– Bruk helst dusjsåpe uten parfyme. Hvis du har ekstra tørr hud, kan du bytte ut såpen med babyolje, er Sohrabis råd.

4. Vurder luftfukter

Hvis luften i boligen er veldig tørr, kan du vurdere å ha en luftfukter i rommene der du oppholder deg mest, mener Sohrabi. Han understreker at han uttaler seg som hudlege.

– Eksperter på inneklima kan ha en annen oppfatning om bruken av luftfukter, understreker han.

Det er uansett smart å sjekke den relative luftfuktigheten først. Bruk et hygrometer, som koster fra 100 kroner og oppover. Om vinteren er anbefalt relativ luftfuktighet innendørs 30–45 prosent, ifølge Store Norske Leksikon.

Sist oppdatert: