Mann handler grønsaker.

Hjernetrim er mer enn bare kryssord

For å holde hjernen skjerpet og i form trenger den nye utfordringer og hjernetrim. Når var sist gang du lærte deg noe helt nytt?

Johanne Egge Rinholm, forsker.
Johanne Egge Rinholm, forsker.

Hjernen vår endres etter hvordan den blir stimulert, og det er derfor viktig å holde den i gang med stadig nye utfordringer. Det er i seg selv god hjernetrim, ifølge forsker Johanne Egge Rinholm ved Universitetet i Oslo.

– Det vi vet er at å lære seg nye ting har god virkning. Hvis du for eksempel ikke kan hekle, men går inn for å lære det, vil det kunne ha en positiv effekt på hjernen. Man må altså litt ut av komfortsonen for å få en positiv effekt, forklarer Rinholm.

Kryssord er en kjent og populær form for hjernetrim, som kan ha god effekt for mange, det viser også forskning. Rinholm forklarer imidlertid at det viktigste er å utfordre hjernen med noe nytt, fremfor å kun fokusere på de kjente øvelsene vi ofte forbinder med hjernetrim.

Johanne Egge Rinholm, forsker.
Johanne Egge Rinholm, forsker.

Tips til øvelser som kan utfordre hjernen:

  • Skru av GPSen når du skal finne frem på et nytt sted. Det er god hjernetrim å måtte se etter landemerker på et kart og orientere seg etter dette.
  • Lær deg noen (nye) ord og fraser fra det språket som snakkes der du skal på ferie.
  • Legg handlelisten i lomma når du er i butikken og prøv å huske alt du trenger, før du sjekker listen.
  • Løs kryssord eller sudoku, om det er noe du ikke gjør til vanlig.
  • Meld deg på et dansekurs eller gjør andre aktiviteter som krever samspill og koordinering.
  • Dra i gang en treningsklubb der dere et par ganger i uken blir skikkelig svette med kondisjonstrening.
  • I tillegg er det alltid viktig å prioritere nok søvn og spise nok fet fisk.
  • Kilde: Anne Marit Langedal, leder i Mensa Norge

Variert miljø er også hjernetrim

Tirill Medin, førsteamanuensis ved Paramedic ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forsker ved Oslo Universitetssykehus, forklarer at en hjerne som holdes i aktivitet vil utvikle flere nerveceller og kontaktpunkter, i tillegg til mer effektiv signaloverføring. Det er disse endringene som bidrar til at hjernen holdes frisk og rask.

– Hvis hjernen vår ikke blir brukt, vil det vi allerede har lært gå tapt, sier Medin.

Hjernetrim, som apper eller spill på telefonen, sudoku eller lignende, kan ha en positiv effekt hvis det gjøres i stedet for noe som krever lite oppmerksomhet.

– For å holde hodet i gang, er det viktig med et variert miljø. Hvis du gjør hjernetrimøvelser i kombinasjon med at du blir utfordret på andre måter, så kan det ha effekt, forteller Medin.

Fysisk aktivitet er også bra for hjernen

Forskning viser at fysisk aktivitet holder hjernen frisk, og forebygger både demens, hjerneslag og andre endringer som skjer i hjernen vår når vi blir eldre.

De to ekspertene er enige i at fysisk aktivitet er en av de viktigste tingene du selv kan gjøre for en bedre hjernehelse.

– Jo flere sanser du bruker, jo større deler av nervecellenettverkene aktiveres og jo større og sterkere blir nettverkene. Fysisk aktivitet er positivt assosiert med å få bedre oppmerksomhet og bedre hukommelse, sier Tirill Medin.

Sist oppdatert:

Mer om:

Helse