Båter på sjøen. Sommer. Hytter.

Har du fått med deg de nye fartsgrensene?

Kun fire av ti har fått med seg at det er nye fartsgrenser på sjøen i år. Nedlastning av app kan motvirke forvirring, ifølge kommunikasjonssjef.

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige
Christian Haraldsen

Kun fire av ti er klare over at det er nye nasjonale regler for fartsgrenser på sjøen i år. Det viser Gjensidiges Samfunnsundersøkelse, som er gjennomført av Ipsos.

– Til tross for at det har vært mye oppmerksomhet om de nye reglene, har flertallet av båteierne ikke fått med seg at det er nye regler, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige
Christian Haraldsen

Mottar klager på forvirrende regler

Kommunikasjonssjefen anbefaler å late ned appen «Båtfart» fra Kystverket.

– Der informeres det om de ulike fartsgrensene på en oversiktlig måte, sier han.

Samfunnsundersøkelsen viser også at folk flest synes det er lett å holde rede på fartsgrensene på sjøen. Hele seks av ti oppgir at de mener dette. Kun tre av ti mener det er vanskelig, mens de resterende ikke mener det er relevant for dem. Sistnevnte kan skyldes at de har saktegående båter.

– Vi har ofte sett klager på manglende skilting og forvirrende regler, også før årets regelendring, så det er litt overraskende at de fleste synes det er enkelt å holde rede på fartsgrensene, sier Haraldsen.

Les også: Nå er det nye fartsgrenser på sjøen

Lavere skadetall hittil i år

I tillegg til at man risikerer bot ved å kjøre for fort, vil risikoen for skader øke med farten. Hittil i år har Gjensidige registrert 700 skademeldinger som følge av kollisjoner og grunnstøtinger. Tallene er vesentlig lavere enn i fjor og forfjor, da det kom inn henholdsvis 800 og 900 skademeldinger i samme periode.

– Kanskje har dette sammenheng med at pandemien er over, og at flere har valgt andre aktiviteter enn båtliv i år, sier Haraldsen og runder av:

– Men sommeren er naturlig nok høysesong for skader, og i et vanlig år kommer omtrent en tredjedel av skademeldingene i løpet av de to månedene vi har foran oss.

Les også: Slik får du en skadefri båtsommer

Sist oppdatert: