Strandet båt.

Kraftig økning i antall båtskader i sommervarmen

Varme forsommermåneder i 2018 ga 80 prosents økning i antall grunnstøtinger og kollisjoner med fritidsbåter, viser tall fra Gjensidige.

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige
Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige

Det rekordvarme været i april og mai 2018 har også ført til rekordmange båtskader.

– Den første uken med pent vær startet rolig for forsikringsselskapet, men så eksploderte det, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Han viser til at en av forsikringsselskapets takstmenn på én dag i mai mottok flere enn 20 saker der fortvilte båteiere hadde fått skadet båten sin.

– En av de større skadene var en cabincruiser som hadde gått på grunn og skadet motor og skrog. Skaden ble taksert til 800.000 kroner, sier Voll.

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige
Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige

Flere grunnstøtinger

Voll forteller at Gjensidige totalt har mottatt meldinger 500 ulike typer båtskader fra april og frem til begynnelsen av juni i 2018. Antallet grunnstøtinger og kollisjoner er  nærmere 80 prosent høyere enn tilsvarende periode i 2017, opplyser Voll.

– Vi hadde nok forventet flere skader på grunn av det fine været de siste månedene, men at økningen er så kraftig, overrasker oss, sier han.

Voll forteller at skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land, eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen. Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man har lagt til eller fra kai.

– Vi vet at mange kjøper båt med litt for stor motor før nødvendig kompetanse er på plass. Da nytter det ikke med kostbart navigasjonsutstyr om en ikke kan bruke verktøyet, sier Voll, før han avslutter:

– Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen.

Har du riktig båtforsikring?

Sist oppdatert: