Et eldre par går langs gaten og smiler. Sol og fint vær.

Samlivsråd: Nærhet, flørt og moro gir næring til samlivet

Ja, det er mulig å ha et spennende samliv selv om dere har vært sammen i mange år, ifølge parterapeut Kari Erøy.

Når rutinene overstyrer hverdagshyggen og nærheten mangler – hva gjør man da? Vi tok en prat med grunnlegger av Samtalen AS, Kari Erøy (61). Hun har jobbet som parterapeut i 15 år og har gitt samlivsråd til mange.

– Mennesker synes det er gøy å leke, men glemmer å ta seg tid til flørt og moro i hverdagen. Gi rom for spontane innfall og ideer, sier Erøy og utdyper:

– Når du føler at du mangler nærhet og lek i hverdagen må du selv ta ansvar.

Hvis man har levd sammen lenge, så tror en kanskje at en kjenner den andre ut og inn. Men vi endrer oss, og behovene der etter, ifølge Erøy.

– Det er jo det som er en del av moroa i et forhold! Vi er i stadig utvikling som mennesker, så ikke ta det for gitt at du kjenner partneren din. Ta deg tid til å lytte, anerkjenne og vise interesse. Å være mentalt til stede for sin partner er kjempeviktig, sier terapeuten.

Nærhet er noe du må gi

Kari Erøy, parterapeut
Kari Erøy, parterapeut

Det kan oppleves frustrerende å ikke ha den nærheten i hverdagen man skulle ønske, men heldigvis er det flere grep man kan ta for å snu på denne frustrasjonen.

– Den gode sexen om kvelden begynner ofte med en god samtale med partneren din om morgenen, sier Erøy.

Etter å ha gitt samlivsråd i 15 år kan hun fortelle at det er like mange kvinner som menn som savner sex i parforholdet. For noen handler det kanskje om sykdom eller at du føler at kroppen ikke er helt som før. For andre er gnisten blitt borte, kommunikasjonen mindre åpen og hverdagen for sedvanlig uten de små, gode øyeblikkene.

– Om den fysiske nærheten blir annerledes er det viktig å snakke sammen og finne felles mål for hva som er et godt samliv. Prat sammen, ikke la savn gli over i det usagte. Få en terapeut til å hjelpe hvis disse samtalene blir for vanskelige å ta alene.

Kari Erøy, parterapeut
Kari Erøy, parterapeut

De små, intime øyeblikkene

Komplimenter er godt for samlivet. Å pynte seg for hverandre er viktig. Tar du vare på deg selv, vil både du og partneren din bli mer oppmerksomme.

Skru av TV-en og snakk sammen. Vær en aktiv lytter under praten. nysgjerrighet kan trigge til mer sex og nærkontakt. Ta på hverandre; klem, hold hender, sett dere ved siden av hverandre i sofaen. Ikke vent på at den andre skal ta på deg, ta selv «klemmeansvar» i den rutinepregede hverdagen, sier Erøy.

Det finnes mange måter å være intim på, og Erøy oppfordrer par til å finne sin form for intimitet og nærhet. Anstreng deg og finn ut av hvordan partneren din har det. Ikke ta den andres lyst og behov som en selvfølge.

Nærhet i singellivet

Mange parforhold er imidlertid ikke rosenrøde, og en ny studie fra Folkehelseinstituttet viser at skilsmisse kan virke positivt og gi økt livskvalitet dersom parforholdet er svært problematisk.

– Gode relasjoner er viktig uansett hvilken relasjon det er snakk om. Avslutter du et forhold fordi det er vanskelig, så kan det være bedre for deg enn å bli i forholdet, kommenterer Erøy og legger til:

– Det er mange som lever godt og lenge som single. Lever du alene, men ivaretar relasjonene du har, så er det slett ikke nødvendig å ha sex for å leve lenger og godt. Anerkjenn at folk er interessert i deg og sett pris på dine venner.

Erøys samlivsråd for nærhet:

  1. ytt aktivt ved å spørre og bruke ord som «Få høre mer …», «Fortell mer …», «Hvordan var det med det …» og lignende.
  2. Småprat er viktig for alle par som vil ha det godt sammen.
  3. Gode relasjoner er godt for mennesker, så bygg og ta vare på disse i livet.
  4. Nærhet handler også om å bli hørt, å føle seg respektert og prioritert. Vær en slik partner.

Sist oppdatert:

Mer om:

SeniorHelse