Sykehus. Operasjon. Leger. Verneutstyr.

Skyhøyt skadenivå i Spania om sommeren

Nordmenn skader seg som aldri før i Spania. Antallet personrelaterte reiseskader har skutt i været på to år, viser en fersk rapport fra SOS International.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Rysstad
Kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Rysstad

Rapporten avdekker en 30 prosents økning av personrelaterte reiseskader i sommermånedene juni, juli og august i 2017 sammenlignet med tilsvarende periode i 2015. Fra 2016 til 2017 var det en økning på elleve prosent.

– At det er mye sykdom og uhell i Spania er ikke noe nytt, men vi er overrasket over den kraftige økningen, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Rysstad.

Han tror en av årsakene kan være at Spania er mer populært enn på mange år.

– De vi snakker med i reiselivsmarkedet forteller om stor etterspørsel av reiser til Spania, og ikke minst Mallorca, sier Rysstad.

Rapporten, som er utviklet av Gjensidiges samarbeidspartner SOS International, tar utgangspunkt i nordiske tall, men kommunikasjonssjefen sier det ikke er noe som tyder på at tallene er annerledes for nordmenn.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Rysstad
Kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Rysstad

En av ti blir overbehandlet i utlandet

Apotek. Medisiner. Hyller.

SOS International følger blant annet opp at det ikke foregår feilbehandling eller overbehandling. En undersøkelse fra Gjensidige viser imidlertid at en av ti blir overbehandlet i utlandet.

Apotek. Medisiner. Hyller.

– Mange av disse pasientene får skyhøye regninger, noe som i enkelte tilfeller kan gjøre en mer syk enn frisk, sier Rysstad.

Han understreker at forsikringsbransjen har god oversikt over flinke leger og godkjente sykehus.

– Blir en syk på ferie i utlandet, anbefaler vi derfor alle til å ta kontakt med forsikringsselskapet før en oppsøker lege, sier Rysstad.

I de større spanske byene er sykehusstandarden høy, og de store sykehuskjedene er ofte strategisk plassert i turistområdene.

– Men man må være klar over at man ikke kan forvente skandinavisk nivå utenfor de største byene og turistområdene, avslutter kommunikasjonssjefen.

Har du riktig reiseforsikring?

Syketransport fra utlandet. Foto: SOS International
Syketransport fra utlandet. Foto: SOS International

Sist oppdatert: