Hopp til innhold

Pensjon burde være pensum

Etter ett år i Gjensidige har Erik Bjørgum (29) virkelig fått øynene opp for pensjon.

Erik Bjørgum mener pensjon burde vært pensum, kanskje i løpet av studietiden, som en del av forberedelsen til arbeidslivet.

– Jeg interesserer meg mye mer for pensjon nå, og snakker ofte om det med venner. Det er jo så viktig! Jeg har også blitt nysgjerrig på hvordan vennene mine forholder seg til pensjon, og om de sparer selv og hva slags avtaler de har. Det overrasker meg å se hvor mange arbeidsgivere som kun tilbyr minimumsavtalen på 2 %, sier Erik.

Hvordan reagerer vennene dine på den nye interessen din?

– Mange vet veldig lite om emnet, og de blir ofte overrasket når jeg forteller om det. Noen blir også litt irritert over at de ikke visste dette fra før. De færreste har tatt stilling til pensjon, og skjønner at de kan ha gått glipp av en del tusen.

– Pensjon burde vært pensum, kanskje i løpet av studietiden, som en del av forberedelsen til arbeidslivet, foreslår han med et smil.

40 år frem i tid

Hva var din assosiasjon til pensjon før du begynte i Gjensidige?

– Det var noe gamle mennesker forholdt seg til, og som man må tenke på når man blir gammel.

Han innrømmer at kunnskapen om, og interessen for, pensjon ikke har vært så stor tidligere, og tror det gjelder flere enn han selv.

– Jeg kunne ikke noe om folketrygden eller innskuddspensjon, men visste bare at man får penger inn på konto månedlig etter at man har sluttet å jobbe, og at dette hadde en sammenheng med lønnen din.

– Min generasjon er veldig opptatt av å leve i nuet. Dessuten skjer det såpass store endringer i samfunnet, at det er vanskelig å forholde seg til noe som skjer 40 år frem i tid, legger han til.

Hva har du lært om pensjon det siste året?

– Jeg har blitt oppmerksom på pensjon som et viktig ansattgode. Jeg spurte jo ikke om det da jeg begynte i Gjensidige, men la merke til at det sto i kontrakten.

–Jeg har også lært at arbeidsgiver sparer til pensjon for deg hver måned. Det varierer fra arbeidsgiver til arbeidsgiver hvor mye de sparer, og dette er det lurt å se på når man skal søke jobb. Det bør være en viktig del av vurderingen sammen med lønn og eventuelt andre goder.

Det varierer fra arbeidsgiver til arbeidsgiver hvor mye de sparer, og dette er det lurt å se på når man skal søke jobb.

- Erik Bjørgum