Hopp til innhold
Karen har parkert motorsykkelen ved et vann langs veien. Hun har tatt av hjelmen og smiler til kameraet med fjell i bakgrunnen.

Tidlig pensjon – klar for tur

Karen Sofie Moe (58) planlegger å gå av med pensjon allerede som 62-åring. Det har hun gjort flere grep for å få til, og da gleder hun seg til å gjøre mer av alt.

– Jeg skal kjøre motorsykkel og være enda mer på båttur. Vi har også mulighet til å dra på hytteturer. Generelt vil jeg bare være på tur, men jeg trenger ikke å reise så langt, og kostnadsnivået er lavt. Det er ikke bare dyrt og eksklusivt som gjelder, smiler hun.

– Nå koster riktignok drivstoff litt, men ellers er det ikke så ille.

Sjekk hva du får

Hvis du klarer å spare noen hundrelapper i fond i måneden, er det utrolig mye bedre enn ingenting.

- Karen Sofie Moe

Hvilket råd har du til andre når det gjelder pensjon?

– Sjekk hva du faktisk får fra arbeidsgiver, og hvilken pensjon det vil gi deg. Det er nemlig ikke nødvendigvis så innmari mye. Hvis du klarer å spare noen hundrelapper i fond i måneden, er det utrolig mye bedre enn ingenting, oppmuntrer hun.

– Det er dessuten en veldig stor fordel hvis du klarer å starte litt tidlig. Hvis du starter når du er 55 år, må du spare ganske mye mer hver måned for å nå eventuelle mål.

Karen Sofie har full forståelse for at ikke alle kan starte å spare i fond i dag.

–I etableringsfasen var det så vidt det gikk rundt. Jeg hadde ikke økonomiske muskler verken til den bufferkontoen jeg visste jeg burde ha, eller til å spare til pensjon. Men etter å ha fylt 40 år, fikk jeg endelig litt overskudd av penger, og kunne starte å spare i fond.

Litt av alt

Hun har jobbet i Gjensidige siden 1988, og ble tidlig klar over viktigheten av pensjon. 

– Foreldrene mine var mye på tur da de var pensjonister, og det inspirerte meg. Jeg giftet meg med en mann som var ti år eldre enn meg, og innså at han ville være 77 år innen jeg ble 67. Derfor ønsket jeg å legge en plan for tidlig pensjonering.

De to ble til slutt skilt, men den nye ektemannen er også noen år eldre og allerede pensjonist.

Hvilke grep har du gjort for å ha god økonomi som pensjonist?

– Jeg har forsøkt å gjøre litt av alt. Jeg har vært heldig og hatt en arbeidsgiver med en god pensjonsavtale. Videre har jeg spart i flere ulike fond, inkludert IPS. Og så har jeg hatt en aggressiv nedbetalingsplan på boliglånet, nå som renten har vært lav, slik at jeg er gjeldfri det året jeg fyller 62.

Samtidig er Karen Sofie opptatt av øyeblikket.

– Jeg vil ikke vente med å leve til jeg blir 62 år, så jeg har jobbet noe redusert de siste årene for å kunne ha lengre ferier. Det har vært et bevisst valg for å få mer fritid, men det får jo konsekvenser som mindre inntekt og redusert pensjon i fremtiden, understreker hun.

Prøv pensjons­kalkulatoren

Lurer du på hvor mye penger du får den dagen du blir pensjonist? Med pensjonskalkulatoren kan du se hvor mye du har nå, og hva du ligger an til å få utbetalt.

Tips til deg som er 46-60 år

Du har sannsynligvis betalt ned litt på lån til bolig og bil. Hvis du har barn, er de kanskje godt i gang med studier og har flyttet hjemmefra. Er det rom for å spare litt ekstra? Dette er grepene du bør ta nå.

Tips til deg som er 60 +

Selv om du planlegger å jobbe i mange år ennå, nærmer du deg pensjonsalder. Nå kan det være lurt å se på mulighetene du har, for eksempel å ta ut pensjonen litt tidligere.