Hopp til innhold

Sparetips til deg som er 46-60 år

Du har sannsynligvis betalt ned litt på lån til bolig og bil. Hvis du har barn, er de kanskje godt i gang med studier og har flyttet hjemmefra. Er det rom for å spare litt ekstra? Dette er grepene du bør ta nå.

Kvitt deg med forbruksgjeld

Hvis du har forbruksgjeld med høy rente, bør du betale den ned så fort du kan. Det vil lønne seg å prioritere å nedbetale forbruksgjeld fremfor bolig-  og/eller hyttelån som har en bedre rentesats.

Vurder å starte sparing

Hvis du ønsker å starte langsiktig sparing til pensjon, kan du velge mellom Fondskonto og IPS. 

Har du mulighet, er det lurt å sette av et månedlig beløp til sparing.

Det første du bør spare til, hvis du ikke allerede har det, er en såkalt «buffer» til uforutsette utgifter. Denne gir deg økonomisk trygghet når uforutsette hendelser skjer, som for eksempel at kjøleskapet ryker eller regningen fra tannlegen blir høyere enn du forventet. Vi anbefaler at du har 1-3 månedslønner som buffer.

Det neste du bør tenke på etter at faste utgifter er betalt, er å starte en spareavtale i fond gjennom for eksempel Fondskonto, eller øke spareavtalen du eventuelt allerede har etablert. Fondskonto er en fleksibel spareordning i fond hvor du kan spare så mye du vil, ta ut pengene når du vil, og få utsatt skatt på avkastningen frem til utbetaling.

Hvis du ønsker å starte langsiktig sparing til pensjon, kan du enten velge Fondskonto eller Individuell pensjonssparing (IPS). Velger du IPS kan du spare opptil 15 000 kroner i året og få skattefordel på opptil 3 300 kroner. Pengene kan du først ta ut fra du er 62 år. Sparer du i Fondskonto er det ingen bindingstid på sparepengene.

Finn ut hvilken spareform som passer for deg

Sjekk hvor mye arbeidsgiver sparer til deg

Vurderer du å bytte jobb, bør du sjekke hvor mye arbeidsgiver sparer til deg i pensjon. En god pensjonsordning er et viktig ansattgode. I Norge har vi obligatorisk tjenestepensjon, og den laveste prosentsatsen en bedrift kan spare til pensjon for sine ansatte er 2 prosent. Mange bedrifter har valgt en høyere prosentsats.

Om du har rett til AFP, er det lurt å sette seg inn i reglene for opptjening før du bytter jobb.

Sparer arbeidsgiveren din til pensjon for deg hos oss? Logg inn på nettsidene våre og få full oversikt

Få oversikt over pensjonen din

Du kan bruke pensjonskalkulatoren vår uavhengig av om du er kunde eller ikke. 

Er du usikker på hva du ligger an til å få i pensjon? Da er det lurt å skaffe seg en oversikt over fremtidig utbetaling fra folketrygden, tidligere og nåværende arbeidsgiver. Dette gjør du ved å logge inn på pensjonskalkulatoren vår eller sjekke norskpensjon.no.

Har du vært ansatt i kommune eller stat, kan du logge inn på nav.no for å sjekke hva du kan forvente å få fra disse pensjonsordningene.

Sjekk at du får med deg opptjent pensjon fra tidligere arbeidsgiver(e) og samle innskuddspensjonen på egen pensjonskonto

Når du slutter i en jobb hvor du har hatt innskuddspensjon, får du et pensjonskapitalbevis. Før måtte du ha vært ansatt i minimum 12 måneder for å få med deg pensjonsopptjeningen. Denne regelen falt bort fra 1. januar 2021. Det betyr at du får med deg pensjonskapitalbevis når du slutter i en bedrift med innskuddspensjon uansett hvor lenge du har jobbet.

Hvis du har flere pensjonskapitalbevis, er det fornuftig å samle disse på pensjonskontoen din. Da får du bedre oversikt over pensjonsopptjeningen din og mer pensjon for hver sparte krone. Det er fordi du betaler gebyr til én og ikke flere pensjonsleverandører.

Pass på at du faktisk får pensjonskapitalbevis når du slutter i en jobb med innskuddspensjon. Dette går vanligvis automatisk, men det er viktig at du følger med selv også.

Øk pensjonen din gjennom valg av pensjonsprofil

Du kan påvirke hvor stor avkastning du får på tjenestepensjonen din, gjennom valg av pensjonsprofil.

Du kan påvirke hvor stor avkastning du får på tjenestepensjonen din, gjennom valg av pensjonsprofil. I Gjensidige har vi ulike pensjonsprofiler. Disse har ulik risiko med hensyn til hvordan pengene investeres. En høy andel aksjefond kan gi store verdisvingninger, og dermed høyere forventet avkastning, mens rentefond gir mindre verdisvingninger og lavere forventet avkastning.

Mange har det som kalles «Alderstilpasset profil» det vil si at vi justerer ned aksjeandelen – og risikoen i takt med alderen din. Det kan derfor være lurt å sjekke om du har den profilen som passer deg og ditt behov.

Vurder å kjøpe uførepensjon

Skulle det utenkelige skje, at du blir ufør eller blir langvarig syk, kan verken utbetalingen fra folketrygden/NAV eller uførepensjon fra arbeidsgiver sikre at du opprettholder inntekten din. Hvis det er viktig for deg å ha en viss økonomisk trygghet, bør du vurdere å kjøpe en privat uførepensjon. Alle i alderen 16-49 år kan kjøpe uførepensjon i Gjensidige.

Sjekk hvordan du er forsikret om du har forsørgeransvar

Hvis du har familie, bør du sjekke om arbeidsgiveren din har gruppelivsforsikring og/eller etterlattepensjon, og hvor mye de vil få utbetalt hvis du skulle dø. Hvis bedriften ikke har en slik ordning, kan det være lurt å vurdere om du skal kjøpe en privat livsforsikring. Denne bidrar til å sikre familien din økonomisk hvis du skulle dø, enten på grunn av sykdom eller en ulykke.

Illustrasjonsfoto gode råd for egen pensjonskonto

Gode råd for egen pensjonskonto

Er du usikker på om du bør gjøre andre valg for din egen pensjonskonto enn det arbeidsgiver har gjort for deg? Vi anbefaler deg å sette deg inn i disse punktene før du bestemmer deg.

Prøv pensjons­kalkulatoren

Lurer du på hvor mye penger du får den dagen du blir pensjonist? Med pensjonskalkulatoren kan du se hvor mye du har nå, og hva du ligger an til å få utbetalt.