Dame som får vejhjelp

Mange havner på glattisen vinterstid

I Norge må vi regne med vinterføre. Likevel kommer det like overraskende på oss hvert år. – Vi er ikke så vant til vinter som vi liker å tro, mener Falck Redning.

Tommy Uttakleiv i Falck Redning
Tommy Uttakleiv i Falck Redning

28. januar 2019: Det laver ned over store deler av landet. Det er klart for årets store snøkaos. Langs veiene er det ikke langt mellom biler som har kjørt i grøfta eller kollidert. Mange bilførere kommer seg ikke ut på veien engang, men står bom fast hjemme.

– Årets travleste dag, konstaterer Tommy Uttakleiv i Falck Redning. Han er fremdeles litt svett i pannen ved tanken på at selskapet hadde mer enn 1 100 oppdrag denne dagen. I tillegg hadde selskapet travle dager både før og etter månedsskiftet januar/februar.

– Vi møtte mange stressa og/eller kalde mennesker. De ble glade for å se oss, selv om det nok ble lenge å vente for noen. Forøvrig gjenspeiler statistikken at det kan være trøblete å kjøre bil vinterstid, naturlig nok, sier Uttakleiv. Han venter fremdeles på «den store smellen» vinteren 2019/2020.

– Foreløpig er det underkjølt regn som har skapt de største problemene flere steder i landet, forteller han.

Tommy Uttakleiv i Falck Redning
Tommy Uttakleiv i Falck Redning

Behagelig, men bruker mye strøm

Sjekk om du har riktig bilforsikring

Falck har om lag 40 prosent flere oppdrag om vinteren enn om sommeren. Og det er kategorien startvansker/flatt batteri som er klart størst. Generelt mistrives bilbatterier i kaldt vær. Dessuten har moderne biler mye utstyr som trekker strøm.

– Varmeelementer i ruter, seter og ratt øker komforten, men bruker mye strøm. Hvis du i tillegg først og fremst kjører småturer, vil ikke batteriet rekke å lade. Til slutt har det ikke mer å gi, forklarer Uttakleiv.

Løsningen er å være litt mer sparsommelig med bruken av det elektriske utstyret. I tillegg bør man av og til ta en lengre kjøretur for å lade batteriet ordentlig.

– Du kan også skaffe deg en batterilader, som er en effektiv og ikke altfor kostbar løsning, sier Uttakleiv.

Sjekk om du har riktig bilforsikring

Problemer for elbiler

Eiere av elbiler, derimot, risikerer ikke å finne bilen med flatt batteri (så fremt stikkontakten er plugget inn). Men disse bilene har også et separat batteri som driver startmotoren, og dette får ikke strøm fra den eksterne laderen. Dermed vil også elbileiere kunne oppleve startvansker.

Mens vi er inne på elbiler: Ifølge Falck er rust på bremseskivene et vanlig syn.

– Grunnen er at kjørestilen er annerledes i en elbil enn en «fossil» bil. Man bruker bremsepedalen mindre i førstnevnte, og det fører til at fukt og salt får ligge og godgjøre seg i fred for bremseklossene, opplyser Uttakleiv.

Ustø på vintervei

Hvordan står det så til med ferdighetene på snø og is? Ifølge Uttakleiv er mange flinke til å kjøre etter forholdene, men det er også mange som overvurderer egne evner som sjåfør.

– Vårt inntrykk er nok at vi ikke er så flinke på vinterføre som vi kanskje tror. Det kan virke som om en del ikke tar inn over seg at kjørestilen må tilpasses kjøreforholdene. Mange forventer å kunne kjøre rett på samme hva de støter på. Dermed havner de i uføret, sier Uttakleiv.

Han understreker viktigheten av å tilpasse fart og kjørestil til forholdene. Samtidig slår han et slag for et hjelpemiddel alle burde ha i bagasjerommet.

– Med en sammenleggbar spade i bilen er man selvhjulpen i mange situasjoner. Ofte vil man kunne grave seg ut av en brøytekant eller en snøfonn på egenhånd. For selv om vi prøver å hjelpe alle så raskt som mulig, er det viktig å huske at det sjelden står en kranbil til disposisjon umiddelbart, sier Uttakleiv.

Nyttig å ha i bilen om vinteren

 Isskrape Jekk Ekstra spylervæske
Snøkost Varseltrekant (obligatorisk) Hansker
Låsespray/-olje Slepetau Mobillader
Startkabler Førstehjelpsskrin Nødhammer
Feltspade Refleksvest (obligatorisk) Lommelykt med ekstra batterier
Varme klær og pledd Reservekanne  
Liten pose med grus eller sand og ev. kjetting Reservedekk (en del nye biler har andre løsninger)  

Slik går du frem om du står fast

Med bilforsikring i Gjensidige får du veihjelp i Norge og Norden uansett årsak og uten egenandel.

1. Få oversikt over situasjonen og alle eventuelle passasjerer

2. Ring vårt assistansenummer 915 03100 eller kontakt oss via Gjensidige-appen

3. Hold deg og alle passasjerer varme og trygge mens dere venter på hjelp

Tenkt å kjøpe ny bil? Sjekk vår bilfinansiering

Sist oppdatert: