En ungdom sitter alene og ser utover en tom fotballbane.

Ikke alle gleder seg til sommerferien

Ferie er lik sommer, sol og glade dager. Eller? Psykolog Jennifer Söderdahl gir tips til deg som kjenner på stress, angst eller ensomhet før ferien.

- Jeg vil virkelig anbefale alle om å sette seg ned og lage en overordnet plan for ferien. Det høres kanskje kjedelig ut, men det handler ikke om å lage en detaljert plan for hver eneste fridag, sier Söderdahl.

Å ha oversikt over sommerferien din er en enkel måte å skape riktige forutsetninger og en god balanse mellom aktivitet, hvile, egentid og sosialt samvær.

Hvis du er i et forhold, så snakk ikke bare om hva dere skal gjøre sammen, men fortell også om dine personlige forventninger, ønsker og eventuelle uromomenter.

Hvis du bor alene og er redd for å føle deg ensom, bør du tenke på hva du kan og vil gjøre i sommer for å bryte den følelsen.

Mye av det du “må” er mentale konstruksjoner

Ferie skal få ned pulsen, men føler du likevel at pulsen er høyere i ferien enn på en tirsdag i mars? Kanskje er det på grunn av alle tingene du føler du må gjøre og alt du synes bør rekke. Söderdahl vil minne om at det meste av det vi føler vi må og bør gjøre, bare er mentale konstruksjoner.

- Noen ting må vi selvfølgelig gjøre, men må du bake før familien kommer på besøk? Med stor sannsynlighet er det like bra å kjøpe noe ferdig fra bakeriet, noe som betyr at du i stedet kan bruke tiden din på noe du virkelig vil gjøre.

Mens mange blir stresset av for mange oppgaver i ferien er det er heller ikke uvanlig å bli stresset av å mangle planer. Vi forventer at sommeren skal by på opplevelser.

Ensomhet er krevende og etter lang tid med sosial distanse, kanskje til og med isolasjon, kan terskelen for å ta initiativ og kontakt med andre føles veldig høy. Ikke vent på at andre skal gjøre noe, men prøv å ta steget selv og ta kontakt.

- Selv om dere ikke har snakket sammen på en stund, er det fullt mulig å plukke opp kontakten med gamle bekjente. Det å prøve forskjellige aktiviteter for å treffe nye mennesker kan også være fint. Ta et kurs eller bli medlem av en forening, eller spør om noen i nærområdet vil møtes, selv om dere ikke har vært sammen på den måten tidligere. Kanskje du kan trene med noen du har møtt flere ganger på treningsstudioet? Tør å spørre, avslutter Söderdahl!

Tre tips for sommeren:

1. En grov ferieplanlegging er med på å skape en god balanse mellom hvile, aktivitet, sosialt samvær og fritid.

2. Husk at de fleste ting vi føler vi må og burde er mentale konstruksjoner. Hva må du egentlig å gjøre?

3. Prøv å gjøre noe i stedet for å vente på andre hvis du føler deg ensom. Ta kontakt med gamle bekjente, ta et kurs eller ta kontakt med mennesker i nærområdet. Tør å spørre!

Sist oppdatert: