Biler på ladestasjon.

Unngå å svi av mer penger enn nødvendig på dette

Hurtig- og lynlading for elbiler har blitt dyrere denne høsten. Kjapp «research» kan spare deg for penger på ladestasjonen.

På de fleste ladeplasser for elbil finnes det to typer lading: hurtiglading og lynlading. Førstnevnte gir en effekt på 50 kilowatt (kW). Nummer to gir en effekt på 150 kW eller mer. Hos de fleste ladestasjonene betaler du mer per kilowattime når du bruker en lynlader fremfor en hurtiglader.

– Mange betaler for mye for ladingen fordi de velger feil ladestolpe, varsler kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

Betaler for mer enn du får

Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF
Nils Sødal. Foto: NAF

Ved «feil» valg av ladestolpe kan du ende opp med å betale for effekt du ikke får.

– Siden det er bilen som bestemmer hvilken ladehastighet du lader med, er det lurt å velge riktig lader til din bil, sier Sødal.

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) kan 17 elbilmodeller som ruller på norske veier lade med maksimalt 50 kW. Har man en av disse modellene, er det mest gunstig å velge 50 kW-laderen på ladestasjonen, informerer kommunikasjonsrådgiveren.

– Da betaler du mindre per kilowattime og ladingen går like raskt som om du hadde valgt lading med lynlader, sier han.

Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF
Nils Sødal. Foto: NAF

Heller ikke tidsbesparende

Gjensidiges bilforsikringer gir blant annet:


● veihjelp hvis du går tom for strøm

● erstatning for skader på batteri

● erstatning for stjålet eller skadet ladekabel

Les mer her

 

Du får ikke raskere strøm på batteriet med en lynlader hvis bilen bare kan motta 50 kW.

– Det er viktig for deg å være klar over hvor høy effekt bilen din kan lade med. Å velge riktig gir deg en økonomisk gevinst, samtidig som du unngår å oppta en plass på lynladeren, sier Sødal.

11 elbilmodeller på norske veier kan lade med mellom 50 og 100 kW. Også med disse bilene får du best pris med en hurtiglader – med 50 kW.

– Lading av disse bilene går ikke så veldig mye saktere på en hurtiglader enn en lynlader. Derfor er det lurt å bruke det rimeligste alternativet.

Gjensidiges bilforsikringer gir blant annet:


● veihjelp hvis du går tom for strøm

● erstatning for skader på batteri

● erstatning for stjålet eller skadet ladekabel

Les mer her

 

– Undersøk egen bil

Fra ladingen begynner til den er ferdig vil det variere hvor mye strøm bilen kan motta. Selv når elbilen står oppgitt med å kunne lade med 100 kW, betyr ikke det at den gjør det under hele ladetiden.

– Noen elbiler lader jevnere enn andre. Du bør derfor undersøke hvor mye effekt bilen mottar gjennom en påfylling av batteriet. Finner du ut at din elbil lader rundt 50 kW under store deler av ladetiden, tross en maksimal ladeeffekt på 100 kW, kan du likeså godt velge hurtiglader på ladestasjonen.

Kan batteriet ta skade av å bli ladet med høyere effekt enn det kan ta imot? Nei, er svaret, ifølge Norsk elbilforening. Den eneste haken er at ladingen kan bli dyrere enn nødvendig.

Bilmodell Maksimal ladeeffekt (kW)
Skoda Citigo-e  40
Volkswagen e-Golf  40
Volkswagen e-Up 40
BMW i3 49
Kia Soul Electric 50
Lexus UX 300e 50
Nissan Leaf 39kWh 50
Renault Zoe 50
Hyundai Kona electric 77
Kia e-Niro 80
Fiat 500 85

Foto øverst i saken: NAF

Sist oppdatert: