Hopp til innhold

5 tips til en bedre pensjon

Mange kan forvente å få en betydelig reduksjon i inntekten sin den dagen de blir pensjonister. Kanskje det gjelder deg også? Her er våre fem tips til en bedre pensjon.

1. Få oversikt over pensjonen din

Det første du bør gjøre er å få oversikt over hva du får i pensjon fra folketrygden, nåværende og tidligere arbeidsgivere. Denne oversikten får du ved å bruke pensjonskalkulatoren vår.

2. Samle pensjonskapitalbevisene dine på ett sted

Når du slutter hos en arbeidsgiver som har innskuddspensjon, får du et pensjonskapitalbevis. Samler du disse på din egen pensjonskonto, får du bedre oversikt over pensjonen din og lavere kostnader.

Merk at all innskuddspensjon blir automatisk samlet på egen pensjonskonto hvis du ikke reserverer pensjonskapitalbevisene mot dette.

3. Sjekk at du har riktig aksjeandel på sparingen din

Vet du hvilken fordeling du har mellom aksje- og rentefond på innskuddspensjonen din? Hvis du er usikker, anbefaler vi at du logger inn og tar en titt. Har du mange år igjen til pensjonsalder, kan det hende du vil ha en større andel aksjefond.

Verdien av aksjefond kan svinge mye i løpet av sparetiden, men gir samtidig mulighet for høyere avkastning over tid, sammenliknet med rentefond.

Les mer om pensjonsprofilene og se hva som passer best for deg

4. Start privat sparing

De fleste må spare litt ekstra for å få den pensjonen de ønsker seg. Hvis du kommer tidlig i gang, vil noen hundrelapper i måneden bli til en vesentlig sum den dagen du blir pensjonist.

Det er mange måter å spare til egen pensjon. Vi anbefaler fondssparing som historisk sett gir bedre avkastning enn banksparing. I Gjensidige tilbyr vi to spareordninger i fond: Fondskonto og Individuell pensjonssparing (IPS).

Les mer om Fondskonto og IPS

5. Få gode råd

Vi er opptatt av å gi deg gode spare- og pensjonsråd.

Få hjelp av en autorisert finansiell rådgiver

Alderstilpassede sparetips

Tips til deg som er 20-34 år

Tenker du at du bør spare, men gjør det ikke likevel? Tror du at små beløp ikke hjelper? Det er mye bedre å spare litt, enn å ikke spare i det hele tatt. Husk at små beløp blir store over tid. Dette kan du gjøre for å få en bedre økonomi.

Tips til deg som er 35-45 år

Du har vært voksen en stund og har kanskje kjøpt deg både bil og bolig. Nå er det lurt å få oversikt over økonomien og begynne å spare.

Tips til deg som er 46-60 år

Du har sannsynligvis betalt ned litt på lån til bolig og bil. Hvis du har barn, er de kanskje godt i gang med studier og har flyttet hjemmefra. Er det rom for å spare litt ekstra? Dette er grepene du bør ta nå.