Dame leser tekstmelding på togperrong

Se opp for Black Week-svindel

Ikke klikk, undersøk først. Da øker du sjansen for å få julegavene trygt i havn.

Av Tina Jerstad, kommunikasjonsrådgiver i Tenerity

Det er mange som kommer til å kjempe om din oppmerksomhet i tiden frem mot jul - og Ikke alle kommer til å ha hederlige intensjoner.

En ellevill Black Week i november

Tina Jerstad hjemme med pc på fanget
Tina Jerstad

NHO spår at mange vil starte julehandelen under Black Week for å jakte på gode tilbud.

Med redusert kjøpekraft på grunn av høye priser på mat, strøm og forbruksvarer, skal det godt gjøres å holde igjen på impulskontrollen når julegavene bikker 50 prosent i prisavslag. Selv får jeg stjerner i øynene når jeg ser det ene tilbudet etter det andre dukke opp i insta-feeden.  

Følger du trangen til å klikke i håp om å få unnagjort julehandelen på en-to-tre, kan det i verste fall koste deg mer enn du sparer.

Tina Jerstad hjemme med pc på fanget
Tina Jerstad

Mye svindel i omløp før jul

Phishingmetoden er en av de største truslene på nettet og svindlerne har blitt veldige dyktige i å forfalske informasjon. De benytter alle kanaler: e-post, sms, Whatsapp, Messenger, Facebook og Instagram.

Mine kollegaer i Tenerity hjelper ofre for ID-tyveri og svindel. De får henvendelser om alle typer svindelforsøk – fra de som nærmest talt skriker «KLIKK HER SÅ KAN JEG SVINDLE DEG» - til de variantene som er vanskelig å avsløre og nesten identiske til merkevarene du kjenner.   

Det er dessverre mange som taper i kampen om de gode tilbudene. Klarna forteller at 300.000 har blitt lurt av falske nettbutikker. Rådet er derfor, skal du handle julegaver på nett: undersøk først om tilbudet samsvarer med tilbudet i nettbutikken. Hvis ikke, bør du vurdere å droppe kjøpet.

 Og – du bør være ekstra skeptisk i år.

De samme variantene hvert år

Selv om det er mange kreative og avanserte svindelforsøk der ute, kommer også de samme gjengangerne tilbake – år etter år.

En av «klassikerne» som benyttes mest er meldingen fra «Posten» eller «DHL».

«Vi har mottatt pakken din, du må betale 27,49 NOK for å behandle leveringen av pakken din.».

Grunnen til at de gamle metodene fortsatt brukes er fordi de sendes ut til veldig mange. Selv om de fleste av forsøkene mislykkes, gjør likevel det store omfanget av disse meldingene det svært lønnsomt for de kriminelle.

Gjør netthandelen tryggere

Black Week den perfekte anledningen til å gjøre gode kupp. Men husk å bruke tid på å gjennomføre et trygt kjøp. Følg gjerne punktene i denne sjekklisten:   

1. Slik sjekker du om tilbudet er ekte
Det florerer av falske tilbud i sosiale medier. Er du i tvil, Ikke klikk på lenker for annonserte varer, men søk heller opp nettbutikken via Google og se om du finner tilbudet på nettsiden. Ser du store prisreduksjoner eller annonser for varer som er vanskelig å få tak i, vær ekstra skeptisk. Skriver nettavisene om at det er leveringsproblemer på bestemte varer, stol på dette og ikke annonsen som dukker opp i feeden din.

2. Slik sjekker du om nettbutikken er ekte. Sjekk om nettadressen er skrevet riktig

  • Nettbutikk med manglende eller feil kontaktinfo kan være falsk
  • Klikk på hengelåsen ved nettadressen og sjekk sertifikatet
  • Se etter logoen til Trygg e-Handel

3. Slik sjekker du om pakken er på vei

Lurer du på hvordan det går med forsendelsen, ikke klikk på lenker på e-post eller SMS. Det er tryggest å laste ned pakkesporingsapper via Google Play eller AppStore. Både Posten, PostNord, DHL, og HeltHjem har egne apper hvor du kan spore forsendelsen. Du kan også søke etter en pakke via nettsidene.

Det er ingen skam å be om hjelp

Det er fort gjort å gå i fella, og det er heldigvis hjelp å få.

  • Har du klikket på en lenke som gir deg en dårlig magefølelse? Les artikkelen: En god samtalepartner kan forebygge svindel
  • Har du kjøpt en vare i en falsk nettbutikk, ta kontakt med banken din.  
  • Har du blitt utsatt for svindel eller identitetstyveri? Med Online Trygghet, som inngår i innbo pluss, kan du få hjelp til å oppdage og stoppe nettmisbruk pluss avvise betalingskrav mot deg.

Sist oppdatert: