På tur. Skog. Vann. Busker. Trær. Ryggsekk

Tips til en aktiv sommerferie

Mange ønsker å bruke deler av sommerferien til fysisk aktivitet. Her er tipsene til hva du bør ha ordnet før du drar av gårde, og hvor du etter hvert bør dra.

Sports- og aktivitetsferier er en økende trend, og i et land som Norge er mulighetene mange. Med gode forberedelser kan man få fantastiske turopplevelser.

– Har du planer om å begi deg ut på en lengre fottur i fjellet, eller en sykkelferie langs deler av den fantastiske kysten vår, kan det være fornuftig å tenke igjennom hvilke utfordringer du kan møte og forberede deg på disse, sier fysioterapeut og rådgiver Ivar Sundsbø i Gjensidige.

Han trekker frem alt fra gnagsår og belastningsskader til krevende værforhold eller riktig matinntak som eksempler. Riktig utstyr er også viktig.

– Hvis det er lenge siden du har brukt utstyret du skal ha med på turen, er det fornuftig å gjennomføre en «testtur» en liten stund i forveien. Den kan gi deg nyttige erfaringer du får bruk for i den faktiske ferien, for eksempel at du bør gjøre tilpasninger på sekken, redusere vekten på oppakningen eller rett og slett sette på gnagsårplaster før du starter turen, sier Sundsbø.

Fysioterapeutens fem viktigste tips:

  1. Planlegg turruten nøye.
  2. Sjekk at alt utstyret du skal ha med deg er i god stand.
  3. Gjennomfør en «testtur» med den planlagte oppakningen.
  4. Tenk igjennom hvor mye mat og drikke du må pakke i sekken.
  5. Nytt utstyr bør testes ut før du tar det med på tur. Spesielt gjelder dette nye sko!

Perfekt kur for kjedsomhet

Ingvild Lundberg Bakke
Ingvild Lundberg Bakke. Foto: Marius Dalseg

Kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i DNT mener at kombinasjonen av friluft, aktivitet og ferie er den perfekte kur for kjedsomhet.

– Det blir stadig mer vanlig å velge en aktiv ferie, både til fjells, til skogs og langs kysten. For mange er den årlige sommerturen til fjells blitt like viktig som badeferien. Du bruker kroppen og kommer i god form, samtidig som du opplever fantastisk natur og får en haug av mestringsfølelse. Nettopp det er drømmeferien for stadig flere, sier Bakke.

Hun trekker frem kajakkpadling som en personlig favoritt.

– Der kommer du så nær naturen. Det beste er å padle der ingen andre kommer til, og finne de fineste badeplassene.

Bakke tipser om at DNT holder over hundre kajakkurs denne sommeren.

– Gjennom praktiske øvelser på vannet lærer du om sikkerhet, padleteknikk og redning. Vi har også tilbud til erfarne padlerne, og for deg som trives best i kano, forteller hun.

Ingvild Lundberg Bakke
Ingvild Lundberg Bakke. Foto: Marius Dalseg

Finn de skjulte perlene

DNT har hele 550 hytter rundt om i landet, som alle og enhver kan benytte seg av. Overnattingspriser varierer mellom de ulike hyttene. På en ubetjent hytte kan man komme unna med 100-280 kroner per døgn.

– Det finnes ingen bedre måte å oppleve fjellheimen på enn ved å gå fra hytte til hytte. Mange drømmer om å gå lengre turer i fjellet, men er usikre på om de tør å sette av gårde på egenhånd. Da vil en fellestur med DNT være en god løsning, sier Bakke.

Hun påpeker at de aller fleste fjellområder i Norge er fine for fotturer, og at mange av områdene også egner seg godt til sykkelturer.

– Ta for deg norgeskartet og velg fritt. Sett av en uke på hvert sted og bruk tid på å utforske stiene, finne de fineste fjelltoppene og de skjulte perlene. UT.no er kjemperessurs, og du kommer til å bli overrasket over hvor mange fine steder som finnes der ute.

Noe for ethvert ønske

Bakke trekker frem Jotunheimen som forslag til destinasjon på turruten.

– Området byr på et omfattende stinettverk og overnattingsmuligheter blant landets høyeste fjell. Hit kan du dra på korte og familievennlige turer eller krevende toppturer.

Hun foreslår også å legge turen innom nord i Rondane, nærmere bestemt på grensen til Dovre.

– Grimsdalshytta ligger idyllisk til i den frodige Grimsdalen. Dette er en seterdal med lange tradisjoner, spennende historie og unik natur. Her kan du sykle både korte og lange turer, eller gå fine fjellturer i lettgått terreng. Mange omtaler Tour de Dovre - som går mellom Dombås, Hjerkinn, Folldal, Grimsdalen og Dovre - som en av Norges vakreste sykkelturer, sier Bakke.

Om man ønsker å oppholde seg langs kysten i sommer, har DNT hele 37 hytter og fyr å velge mellom, opplyser hun.

– Vi foreslår å sykle til de nye, spektakulære Flokehyttene i havgapet i Sunnhordaland, stupe rett inn i sørlandsidyllen på Seilerhytta i Tvedestrand, eller å ta med hele familien på en magisk overnattingstur til Runde fyr. Mulighetene er mange, og alle finnes på UT.no.

Sist oppdatert: