Dame på flyplass. Munnbind.

– Velg pakketur i sommer

Sommeren 2021 er en pakkereise det tryggeste valget for både lommeboken og helsen, ifølge norske turoperatører. Forbrukerrådet ber deg uansett tenke deg godt om før du bestiller ferietur.

Astrid Bergmål i Virke
Astrid Bergmål

Hvis det går som myndighetene håper, blir det mulig å oppsøke sol og varme på sydlige breddegrader i sommer. Norske turoperatører er i hvert fall forberedt hvis landene i Europa går fra rødt til gult/grønt, ifølge Astrid Bergmål, leder for reiseliv i Virke. Hun har et klart råd til ferielystne nordmenn:

– I år bør du kjøpe pakkereise. Økonomisk sett er det tryggere enn å bestille fly og hotell på egen hånd. I tillegg har turoperatørene etablert gode smitteverntiltak. Dette er gjort i samarbeid med lokale aktører og myndigheter, som er avhengige av at turismen tar seg opp igjen, sier Bergmål.

Astrid Bergmål i Virke
Astrid Bergmål

Turoperatørens ansvar

Pakkereiser er omfattet av pakkereiseloven, som gir forbrukeren en rekke rettigheter. I tillegg tilbyr flere turoperatører egne trygghetspakker, forteller Virkes reiseleder.

– Disse pakkene omfatter som regel åpent kjøp, sen betalingsfrist og utvidet adgang til å endre en bestilt reise. Samlet gir dette både fleksibilitet og trygghet. Vi mener du kan bestille ferietur og være trygg på at du ikke taper pengene dine hvis det ikke blir mulig å reise, sier Bergmål.

Hun legger til enda en fordel med pakkereiser: Hvis forholdene på reisemålet ikke er slik du ble forespeilet, er det turoperatørenes ansvar å rydde opp.

– I verste fall kan et hotell gå konkurs. Men det kan også hende at driverne rett og slett ikke har råd til å fylle vann i bassenget. Da slipper du å bruke tid og krefter på å finne et nytt sted å bo. Det er turoperatørens ansvar, sier Bergmål.

En pakkereise kan bli noe dyrere enn en reise du setter sammen selv. Med tanke på den ekstra tryggheten du får, er prisforskjellen liten, mener Virkes leder for reiseliv. 

– Sjansespill

Pia C. Høst i Forbrukerrådet
Pia C. Høst

Forbrukerrådet har merket seg at det blir annonsert med gode ombookingsordninger og garantier. Pia C. Høst, direktør for forbrukerrettigheter i Forbrukerrådet, mener også at pakkereisen er det tryggeste valget for sommerferien 2021. Hun maner likevel til forsiktighet.

– Du tar en sjanse hvis du bestiller før myndighetene åpner for fritidsreiser. Du bør i hvert fall sette deg inn i hva trygghetsgarantiene sier om avbestilling, kansellering, ombooking eller annen endring. Vi forventer også at både turoperatører og flyselskap gir tydelig informasjon om vilkårene som gjelder og hvilken risiko du løper ved å kjøpe en reise når Europa-kartet er rødt, sier hun.

Høst peker på at mange land har strengere koronaregler enn Norge. I tillegg endres krav og regler hele tiden. Flere steder kan det bli innført portforbud på kort varsel. Hvis du er på en tur som er i strid med reiserådene og du får problemer, kan du ikke forvente hjelp fra norske myndigheter.

– Dette er en viktig grunn til at vi mener du bør vente med å trykke på kjøpsknappen, sier hun.

Pia C. Høst i Forbrukerrådet
Pia C. Høst

Bestill direkte fra leverandør

Hvis du setter sammen ferien din selv, er det ikke slik at du står uten rettigheter ved forsinkelse eller innstilling av selve flyreisen.

– Du skal blant annet bli tatt vare på og få mat og overnatting ved forsinkelser eller innstillinger. Men du har altså ikke en turoperatør som tar hånd om det praktiske for deg, sier Høst.

Vil du kjøpe fly og hotell på egen hånd, anbefaler Forbrukerrådet at du bestiller direkte fra leverandøren, altså flyselskapet og hotellet. Da slipper du å forholde deg til flere parter hvis noe skulle skje.

– I tillegg gjelder i høyeste grad det generelle rådet om å betale reisen med kredittkort. Da kan du få pengene dine tilbake fra banken hvis reise- eller flyselskapet skulle gå konkurs eller ikke refunderer penger du har krav på, sier Høst. 

Populært med pakkereiser i Norge

Noen er skeptiske til charter. Astrid Bergmål oppfordrer likevel folk til å sjekke det som finnes av tilbud.

– Det kan hende at du blir positivt overrasket. Charterselskapene har vært gjennom en stor omstilling og tilbyr langt mer enn de tradisjonelle pakketurene. I tillegg er det mange reisearrangører og -byråer som tilbyr pakketerte reiser som også inneholder et skreddersydd opplegg, sier hun.

Ifølge Bergmål drar stadig flere nordmenn på pakkereise i sitt nærmest ferieland.

– I 2020 økte antallet som kjøpte tilrettelagte reiser i Norge der opplevelser og overnatting var inkludert. Våre undersøkelser viser at dette vil fortsette i 2021 – gitt at smittesituasjonen tillater feriereiser innenlands, sier hun.

Bergmål legger til at pakkereiseloven og eventuelle trygghetsgarantier som gis av turoperatøren også gjelder i Norge. 

Dekker ikke avbestilling kjøpt på rødt

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige understreker at kjøp av reiser til et rødt land skjer på egen risiko. I disse landene dekker reiseforsikringen ingen hendelser som er knyttet til koronasituasjonen.

– Reiseforsikringen dekker heller ikke avbestilling av reiser til et rødt land eller område – med mindre det var gult eller grønt da reisen ble bestilt og Utenriksdepartementet i etterkant endrer reiserådet for destinasjonen, sier Løvdahl. 

På reiser til et gult eller grønt land, gjelder reiseforsikringen som vanlig. Det betyr at også sykdom eller skade som har sammenheng med koronaen er omfattet. Løvdahl understreker imidlertid at situasjonen er svært uoversiktlig våren 2021.

– Vi anbefaler våre kunder å alltid følge myndighetenes reiseråd og smitteverntiltakene som til enhver tid gjelder. Hvis du likevel vil kjøpe en reise til et land før myndighetene gir klarsignal, bør du sjekke turoperatørens betingelser for avbestilling, sier hun. 

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Som normalt på innenlandsreiser

innenlandsreiser gjelder reiseforsikringen som ellers. Den dekker blant annet avbestilling av en reise som ikke kan gjennomføres på grunn av sykdom eller skade, eller hvis du settes i karantene fordi du er syk og har testet deg for korona.

– Vi har utvidet reiseforsikringen slik at den også dekker avbestilling hvis du må i karantene som følge av smittesporing eller pålegg fra offentlige helsemyndigheter. Utvidelsen gjelder for innenlandsreiser med avreise fra og med 1. januar til og med 31. august i år, sier Løvdahl.

Hun anbefaler kunder å holde seg oppdatert på reglene for reiseforsikring på Gjensidiges nettsider.

For øvrig inneholder reiseforsikringen en rekke andre elementer som er kjekke å ha på norgesferien.

– Hvis du er på ferie i en leid bil som blir skadet eller stjålet, dekker reiseforsikringen inntil 15 000 kroner av egenandelen utleieselskapet krever av deg. Og hvis du leier sports- eller fritidsutstyr på reisen, har du en egen dekning for dette, opplyser Løvdahl.

Sist oppdatert: