På sjøen. Sommer. Båt.

Vil gi flere kvinner styringen på sjøen

Se rundt deg på sjøen: Menn står bak roret på de fleste båtene. Det er det ingen grunn til. Nå vil Redningsselskapet hjelpe flere kvinner å ta styringen.

Rikke Lind Foto: Redningsselskapet
Rikke Lind Foto: Redningsselskapet

– Vi kvinner har så lett for å overlate styringen til mannfolkene, men det er egentlig bare for dumt, sier Rikke Lind.

Generalsekretæren i Redningsselskapet mener det er viktig at damene tar kontrollen på broen.

– Som båtentusiast synes jeg det er fantastisk å kjenne på gleden ved å stå bak roret. Det tror jeg flere kvinner hadde synes hvis de hadde hoppet i det, sier Lind.

Rikke Lind Foto: Redningsselskapet
Rikke Lind Foto: Redningsselskapet

Fra byssa til broen

Lind forteller at hun alltid har vært påpasselig med å trene på både å legge til og manøvrere båten hun kjører.

– Det gjør at jeg enklere tar roret, og ikke overlater jobben til andre, sier hun.

Generalsekretæren fremhever at kunnskap gir både båtglede og økt sikkerhet på sjøen. Derfor arrangerer Redningsselskapet kurset «Ta roret, jenter!». På kurset får deltakerne en praktisk innføring i det å kjøre kjøre båt, legge til, fortøye – og mye mer som hører det gode båtlivet til. Kursene blir avholdt flere steder i landet både i og utenfor båtsesongen.

– Kurset legger vekt på det praktiske og er ikke en båtførerprøve. Som deltaker får du prøve og øve og øve om og om igjen. Dette skjer i rolige omgivelser sammen med andre kvinner og under oppsyn av gode, proffe instruktører. Poenget er å skape mestringsfølelse, slik at du faktisk tar roret når du kommer hjem til egen båt. Mestringsfølelse og trygghet fører til ekte båtglede, sier Lind.

Du er viktig for sikkerheten til sjøs

Samtidig er det et viktig sikkerhetsaspekt oppi det hele. Hva om mannen plutselig ikke kan styre båten lenger? Kanskje det oppstår en nødssituasjon.

– Det er viktig for sikkerheten at flere i båten kan manøvrere den, slår Lind fast.

Hun oppfordrer kvinner i alle aldre til å melde seg på kurs – eller finne noen i omgangskretsen som kan bistå med råd og veiledning.

– Kast deg uti det. Det er enklere enn du tror å manøvrere en båt, du må bare tørre det, sier Redningsselskapets generalsekretær.

– Kvinner er like gode som menn

Pål Sætershagen i Gjensidige
Pål Sætershagen i Gjensidige

Båtansvarlig Pål Sætershagen i Gjensidige henger seg gjerne med på oppfordringen.

– Det er i hvert fall ingenting i våre tall som tyder på at en kvinne ikke skulle kunne styre båten like godt som noen mann. Kanskje heller tvert imot. Av tidligere erfaringer med bilforsikring vet vi at kvinner ofte er mer forsiktige førere. Det viktigste er at alle som skal kjøre båt skaffer seg erfaring og trener sammen med kyndige båtfolk før de legger ut på tur, sier han.

Se video: – Er du redd for å ta roret?

Pål Sætershagen i Gjensidige
Pål Sætershagen i Gjensidige

Sist oppdatert: