På sjøen. Sommer. Båt.

Vil gi flere kvinner styringen på sjøen

Se rundt deg på sjøen: Menn står bak roret på de fleste båtene. Det er det ingen grunn til. Nå vil Redningsselskapet hjelpe flere kvinner å ta styringen.

– Det er jo egentlig bare for dumt, sier Signe Tynning, og fortsetter:

– Vi kvinner har så lett for å overlate styringen til mannfolkene uten at det egentlig er noen grunn til det.

Fra byssa til broen

Tynning er frontfigur for Redningsselskapets nye kurs «Ta roret, jenter!». Kurset gir kvinner praktisk opplæring i bruk av båt og blir arrangert flere steder i landet gjennom hele båtsesongen.

Den tidligere TV 2-profilen kjenner seg godt igjen i beskrivelsen av kvinner som tar rollen som passasjer og kokk straks familien skal ut på sjøen.

– Ja da, jeg overlot alltid roret til samboeren eller sønnen min. Det var liksom så enkelt. Jeg slapp å være redd for å ødelegge noe eller for at noen skulle le av min dårlige manøvrering. Det var faktisk ikke før vi fikk hytte på en øy at jeg tok meg sammen og gikk inn for å lære meg å styre båten selv.

Signe Tynning (t.v.)og generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet vil at flere kvinner skal ta styringen på sjøen.
Signe Tynning (t.v.)og generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet vil at flere kvinner skal ta styringen på sjøen.

God veiledning og mye øving

Sjekk om du har riktig båtforsikring

Det var det rent praktiske som var utfordringen for Tynning, slik det er for mange kvinner som er om bord i båt. Hvordan føre båten, legge til og fortøye – helt grunnleggende oppgaver som hører det gode båtlivet til.

– Det er derfor Redningsselskapets kurs er et rent praktisk kurs, og ikke en båtførerprøve, forteller Tynning.

– Som deltaker får du prøve og prøve og øve og øve igjen og igjen. Dette skjer i rolige omgivelser sammen med andre kvinner og under oppsyn av gode, proffe instruktører. Poenget er å skape mestringsfølelse, slik at du faktisk tar roret når du kommer hjem til egen båt. Mestringsfølelse og trygghet fører til ekte båtglede, sier hun.

Sjekk om du har riktig båtforsikring

Du er viktig for sikkerheten til sjøs

Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige
Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige

Samtidig er det et viktig sikkerhetsaspekt oppi det hele. Hva om mannen plutselig ikke kan styre båten lenger? Kanskje må han i land eller ønsker å nyte alkohol. Skal hele båtlivet stoppe opp av den grunn? Eller enda verre: Hvis husbonden får et illebefinnende, hva gjør du da?

– Da må vi damer kunne ta roret. Så enkelt er det, slår Tynning fast. – Og hvorfor skulle vi ikke klare det?

Hun oppfordrer kvinner i alle aldre til å melde seg på kurs – eller finne noen i omgangskretsen som kan bistå med råd og veiledning.

– Kast deg uti det. Det er enklere enn du tror å manøvrere en båt, du må bare tørre det, sier frontfigur Tynning.

– Kvinner er like gode som menn

Båtansvarlig Pål Sætershagen i Gjensidige henger seg gjerne med på oppfordringen.

– Det er i hvert fall ingenting i våre tall som tyder på at en kvinne ikke skulle kunne styre båten like godt som noen mann. Kanskje heller tvert imot. Av tidligere erfaringer med bilforsikring vet vi at kvinner ofte er mer forsiktige førere. Det viktigste er at alle som skal kjøre båt skaffer seg erfaring og trener sammen med kyndige båtfolk før de legger ut på tur, sier han.

Se video: – Er du redd for å ta roret?

Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige
Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige

Sist oppdatert: