Bunaden trenger egen forsikring

Kristine Stenvold (14) ser fram til konfirmasjonsdagen i bunaden hun har arvet etter bestemor.
– Affeksjonsverdien kan aldri erstattes, men det er viktig å ha en forsikring hvis vi må kjøpe nye deler til bunaden, sier mamma Hilde Stenvold.

Default

Fin i bestemors bunad

Flere runder med tilpasning er unnagjort hos sydamen. Sølvet er pusset. Nå gjenstår bare små justeringer før bestemors staselige bunad fra Sogn sitter som støpt på barnebarnet.

– Jeg tror det blir en veldig fin dag, og jeg er glad for at jeg får feire den i farmors bunad. Det vet jeg hun også synes er stas, smiler Kristine, som skal konfirmeres i høst.

14-åringen fra Bærum vet at bunaden er svært kostbar, både i kroner og affeksjonsverdi. Derfor er hun opptatt av å behandle den pent.

Ødelagt

Likevel kan det skje uforutsette ting. Kristines foreldre har kjøpt en egen forsikring som dekker utgiftene hvis noe blir ødelagt eller forsvinner.

– Det er dyrt nok å erstatte et forkle, en skjorte eller en forsvunnet sølje. Og hva om bunaden blir ødelagt eller stjålet? Det koster fort 30 000-40 000 kroner å kjøpe en ny, slår mamma Hilde Stenvold fast.

Få forsikrer bunaden

På konfirmasjonsdagen skal «alle» jentene i Kristines årskull ha på seg bunad. Men bare noen få av festdraktene vil være ordentlig forsikret, viser tall som vi har.

– Mange tenker nok at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen. Men det stemmer bare delvis, sier produktsjef Linda Engen i Gjensidige.

Det er flere begrensninger i hva innbo- og reiseforsikring vil dekke av skader på en bunad, både når det gjelder erstatningsbeløp og hvilke typer skader som dekkes.

Dekker alle typer skader

– Det er smart å kjøpe en egen verdigjenstands­forsikring for bunaden. En «bunadsforsikring» dekker alle plutselige og uforutsette skader. Det kan være cola-, kaffe- og rødvinsflekker, svimerker etter sigarettglør, rifter og sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen, sier Engen.

Mange reiser Norge rundt og enda lenger for å besøke slekt og venner ved festlige anledninger. Kristine skal for eksempel ha bunaden med til både Skien og Tromsø i løpet av året. Da er det greit å vite at verdigjenstands­forsikringen dekker bunaden når den sendes som innsjekket bagasje.

– Sølvet må du imidlertid pakke i håndbagasjen for å sikre full erstatning, påpeker Engen.

En verdigjenstands­forsikring er smart for verdifulle eiendeler som du er ekstra redd for og ofte tar med deg ut av boligen. Du kan kjøpe slik forsikring for smykker og klokker, kamerautstyr, sykler og annet sportsutstyr med mer.

Kristine er klar for konfirmasjon i bestemors bunad.

Foto: Eirik Førde, CatchLight Fotostudio

Pris og egenandel

  • Det koster ca. 250 kroner i året å forsikre en bunad til 40 000 kroner
  • Egenandelen er 1 000 kroner