GPS i bil

Prøver å slå GPSen

Fire av ti bilister under 30 år innrømmer å ha kappkjørt mot GPSen. For å slå den må du som regel bryte fartsgrensen. – Bekymringsverdig, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Marie Brudevold
Marie Brudevold, kommunikasjonssjef i Gjensidige

GPS kan være et nyttig verktøy når du skal finne frem. Ikke bare viser den deg veien, men den forteller også når du kan forvente å være fremme. 

Det er fint når man trenger å planlegge tiden, men tidsangivelsen kan også by farlige situasjoner i trafikken.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for Gjensidige, erkjenner hele 16 prosent av norske bilførere at de har kappkjørt mot GPSen. Det bekymrer kommunikasjonssjef Marie Brudevold.

– Dette innebærer altså at titusenvis bevisst har tråkket ekstra på gassen for å komme raskere frem enn navigasjonssystemet estimerer. Jeg kan forstå ønsket om å komme fortest mulig frem, og at det er fristende å vise GPSen at du er raskere enn den tror, men det kan ikke gå på bekostning av trafikksikkerheten, sier hun.

Marie Brudevold
Marie Brudevold, kommunikasjonssjef i Gjensidige

Bryter fartsgrensen og distraheres av skjermen

Undersøkelsen viser at fylkene Oslo og (tidligere) Vestfold kommer dårligst ut. Her har mer enn en av fem kappkjørt med GPSen.

– På landsbasis er det dobbelt så mange menn som kvinner som lar seg utfordre av tidsestimatet som dukker opp på skjermen. Men, aller verst er det blant de unge; her innrømmer hele fire av ti at de har forsøkt å slå GPSen på tid, sier Brudevold.

Foruten faren for å bryte fartsgrensen, advarer hun også mot å ha fokus på det digitale kartet fremfor veien.

– Du må ofte bryte fartsgrensene for å kunne "vinne" over GPSen. Høy fart og ufokusert kjøring er en fryktelig dårlig kombinasjon, sier kommunikasjonssjefen, før hun avslutter:

– Ha fokus på veien, og ta deg god tid. Det viktigste er å komme trygt og helskinnet frem.

→ Sjekk om du har riktig bilforsikring

Sist oppdatert: