Anne i butikken sin

Slik håndterer Anne livet som butikkeier og bestemor

Mange forventer å få mer tid til å dyrke egne hobbyer og reise når de passerer 60 år. Samtidig opplever flere å måtte sjonglere mellom barnebarn, ektefelle, gamle foreldre og jobb. Slik løser butikkeier Anne «den andre tidsklemma».

Anne Wasserfall, driver av butikken «Signaturen»
Anne Wasserfall driver butikken «Signaturen» i Bygdøy Allé. Foto: Gjensidige

Med tre barn, fem barnebarn og en egen butikk midt i Oslo har Anne Wasserfall en hektisk hverdag. I butikken «Signaturen» i Bygdøy Allé på Frogner selger hun et bredt utvalg produkter i skinn, fra vesker og mapper til arbeidspultmatter og notatblokker.

Anne reiser ofte til Italia for å håndplukke produktene hun selger, en reise hun gjerne tar barnebarna med på. Hun er godt kjent med at flere som er i jobb og får barnebarn opplever en ny «tidsklemme», men mener hun selv har god kontroll på hverdagen.

– Det er nok flere som opplever stress når de skal håndtere både arbeid og barnebarn. For min del handler det om å ikke gjøre jobben til noe stressende. Å jobbe med produkter og kunder er ikke stressende for meg. Å håndtere ting jeg ikke kan derimot, opplever jeg som stressende, sier Anne.

Anne Wasserfall, driver av butikken «Signaturen»
Anne Wasserfall driver butikken «Signaturen» i Bygdøy Allé. Foto: Gjensidige

Utfordringer med gammelt hus

Dersom hun skulle løst alle oppgaver selv kunne hverdagen fort blitt i overkant hektisk. I tillegg til å få hjelp i butikken til diverse ting, trengs det til tider også hjelp hjemme. Anne bor nemlig i et hus fra 1924, noe som krever sitt på vedlikeholdssiden.

– I dag skal rørleggeren innom hjemme, samtidig som jeg er nødt til å passe butikken. Slike situasjoner kan naturligvis være litt krevende å håndtere, forklarer Anne.

Planlegger tiden med barnebarna

Mange nybakte besteforeldre opplever det som en utfordring å få nok tid til barnebarna, særlig de som fremdeles er i jobb. For Anne har løsningen vært å planlegge godt og, ikke minst, å inkludere barnebarna i jobben. De er nemlig ofte med på jobbreisene når Anne er på jakt etter nye produkter til butikken, i for eksempel Italia.

– I dag skal jeg passe et av barnebarna ettersom mammaen er bortreist, noe som blir kjempehyggelig. Det er litt vanskeligere hvis barna er syke, og det kreves mer «aktivt barnepass», men det hjelper uansett om man planlegger godt, sier Anne.

Kontroll over tanker og følelser

Barbra Coco Laurré, underviser i «Mindfulness»
Barbra Coco Laurré underviser i «Mindfulness». Foto: Creationwork

En som vet å mestre følelser og stress er Barbra Coco Laurré. Hun underviser i «Mindfulness» hos Creationwork. «Mindfulness» er en form for mentalterapi som består av en rekke stressreduserende øvelser, og konseptet har blitt stadig mer populært de siste årene.

Laurré sier de har mange kursdeltagere i aldersgruppen 50 – 70, som nettopp ønsker å komme seg fri fra tidsklemmer og andre stressmønstre.

– Gjennom nærværstrening og forskjellige øvelser lærer man å håndtere stress. Mindfulness handler om å mestre negative tanker og vanskelige følelser, og vi får mange positive tilbakemeldinger fra kursdeltagerne på at de opplever å få bedre tid og tilstedeværelse i hverdagen gjennom kursene våre, sier Laurré.

Barbra Coco Laurré, underviser i «Mindfulness»
Barbra Coco Laurré underviser i «Mindfulness». Foto: Creationwork

Styr din egen tid

Når det til tider føles vanskelig å få rom til alt som forventes av en i hverdagen, kan det å ta styringen selv være lurt. I følge psykologspesialist Kristina Moberg er det ikke nødvendigvis mangel på tid som er det største problemet i en travel hverdag, men derimot oppfatningen av vår egen evne til å kontrollere tiden.

– Det er ikke nødvendigvis tidsklemma som er problemet, men den dårlige samvittigheten som oppstår når man opplever at de rundt en har sine klare forventninger til hvordan tiden din bør disponeres. Vi styrer også vår egen tid mer enn vi tror, sier Moberg.

Psykologen bruker mye av sin tid til å gi gode råd også utenfor terapirommet, gjennom opptredener i media og på siden psykologblogg.no.

Psykologens beste tips mot tidsklemma

Psykolog Kristina Moberg
Psykolog Kristina Moberg formidler gode råd også utenfor terapirommet, bl.a. på siden psykologblogg.no. Foto: Renate Torseth

Moberg forteller at selv om du muligens opplever at ukene bare flyr, så skal du ikke se bort ifra at det oppstår en del minneverdige opplevelser underveis.

–Som ungdom stykker vi ofte tiden opp i mindre perioder, men jo eldre man blir skiller vi i større grad mellom årstall. Dermed kan innholdet i dagene forsvinne litt, spesielt dersom man har en stressende hverdag, sier Moberg, og avslutter:

– Når vi opplever en tidsklemme glemmer vi fort å sette pris på små øyeblikk. Mitt beste tips er derfor å oppsummere ukene ved ukeslutt. Hva har du fått til, og hva har du opplevd? Gjør du dette finner du kanskje ut av at du egentlig har fått tid til mye mer enn du trodde!

Hvordan håndterer du «den andre tidsklemma»?

Psykolog Kristina Moberg
Psykolog Kristina Moberg formidler gode råd også utenfor terapirommet, bl.a. på siden psykologblogg.no. Foto: Renate Torseth

Sist oppdatert: