Bil fra A til Å

Her finner du ord og begreper om bil og bilforsikring.

Default

Bonus og overføring av bonus

Bonus er en rabattordning der vi belønner skadefri kjøring med lavere pris på forsikringen.

Husk at bonus ikke er det samme som rabatt på prisen. Det er Ikke alle skader som gir bonustap, og det er ikke alle elementene i prisen som påvirkes. Hvordan bonusen påvirker prisen kan altså variere fra selskap til selskap.

Hvilken bonus får jeg og hva er startbonus?

Når du kjøper bilforsikring hos får du den samme bonusen du allerede har i dag. Hvis du ikke eier bil, eller har eid bil i løpet av de siste 3 årene, er startbonusen 40 %. Bonusen øker automatisk for hvert år du kjører skadefritt.

Øvelseskjører du etter vårt øvelseskjøringsprogram får du 60 % i startbonus.

Har du allerede forsikret en bil hos oss? Da får du samme bonus på bil nummer 2

Hvordan overfører jeg bonus fra et forsikringsselskap til et annet?

Ditt nye forsikringsselskap vil ta seg av bonusoverføring fra et annet selskap. Du vil få den samme bonusen som du hadde i ditt gamle selskap i ditt nye selskap.

Hvordan påvirker en skade bonusen min?

Hvor mye bonus du taper avhenger av hvilken bonus du har når skaden inntreffer, men du vil aldri tape mer enn 10 %.

Har du opparbeidet en bonus som er 75 % i mer enn 3 år (75 % > 3. år), vil du ikke miste din bonus ved skade – du vil da få «75 % 1. år» i bonus ved neste hovedforfall.

Ikke alle typer skader gir bonustap. For eksempel, glasskader, tyveriskader og veihjelp gir ikke bonustap. Merk at hærverk fører til bonustap, og det gjør også skader fra sjåfører som kjører på deg og stikker av.

Se våre bilforsikringer og les mer om dekningene

Egenandel og egenandelsfordelen

Egenandel

På noen dekninger kan du velge egenandel. Velger du en høyere egenandel får du en lavere pris. Kjøper du Bil Pluss eller Bil Kasko kan du selv velge egenandel på kaskoskader når du beregner pris. 

Egenandelsfordel for Bil Kasko og Bil Pluss

Gjensidiges egenandelsfordel betyr at du betaler 2000 kroner mindre enn det du har avtalt ved én kollisjonsskade i året. Du får egenandelsfordelen hvis du har minst 3 forsikringer og:

  • Er medlem i Tekna eller YS
  • Er medlem i Norges Jeger- og Fiskerforbund
  • Er medlem i Den Norske Turistforening
  • Er Mer-kunde

Se våre bilforsikringer og les mer om dekningene

Maskinskade

Maskinskade er inkludert i Bil Pluss og varer inntil bilen er 8 år eller har kjørt 200 000 kilometer. Egenandelen er fast på 8 000 kroner og skader gir ikke bonustap.

Maskinskade dekker plutselige og uforutsette skader på bilens motor, girkasse, mellomaksel, differensialer og elektronikk til disse.

Personlig løsøre og ekstra utstyr

Personlig løsøre

Personlig løsøre er ting du har liggende i bilen din, som for eksempel solbriller eller en mobiltelefon.

Ekstra utstyr

Med ekstrautstyr mener vi utstyr som er fastmontert etter at bilen forlot fabrikken, som for eksempel skiboks eller ekstralys.

Reparasjonsgaranti

Når du får en skade som dekkes av bilforsikringen, gir vi deg reparasjonsgaranti i 8 år hvis du benytter et av våre avtaleverksteder. Reparasjonsgaranti betyr at vi dekker reklamasjon på arbeidet som ble utført og/eller delene som ble byttet i forbindelse med denne skaden.

Vår reparasjonsgaranti følger bilen så lenge den er forsikret hos oss, uansett hvem som eier den.

Sikkerhetstiltak

Vi belønner kunder som bidrar til å minimere risiko for tyveri, skader og ulykker. Du får derfor rabatt på forsikringen hvis du følger sikkerhetstiltakene nedenfor:

  • Alle som kjører bilen er minst 23 år – rabattstørrelsen avhenger av førers alder. Bilen kan lånes bort til ungdommer som har gjennomført programmet for øvelseskjøring.

Førere som øvelseskjører minst 2 000 km kan i tillegg låne andres bil uten at de mister vår rabatt for at alle førere er over 23 år.

Se våre bilforsikringer og les mer om dekningene

Totalskadegaranti

Totalskadegarantien kan gi deg helt ny bil ved store skader og er inkludert i Bil Kasko og Bil Pluss. Dersom reparasjonen koster mer enn 60 % av bilens nypris får du erstattet ny bil.

Dekningen varer i ett år og inntil 15 000 kilometer dersom du har Bil Kasko, og i 3 år inntil 60 000 kilometer dersom du har Bil Pluss.

Totalskadegarantien gjelder ikke for leasingbiler.

Startleie for leasingbiler

Med Bil Pluss får du dekket gjenstående startleie hvis leasingbilen din blir stjålet eller totalskadet. Maksimal utbetaling er 150 000 kroner. I tillegg vil leasingselskapet ditt få erstattet bilens markedsverdi.

Veihjelp

Vi gir deg veihjelp når bilen blir utsatt for skade, tyveri eller tekniske problemer og når fører og/eller passasjer blir syk, skadet eller dør.

 Veihjelp kan gi deg:

  • Berging og tauing
  • Hjemtransport
  • Hotellopphold i stedet for hjemreise
  • Transport av reservedeler
  • Leiebil ved feriereiser utenfor Norden i Bil Kasko og Bil Pluss

Se våre bilforsikringer og les mer om dekningene

Kjøp bilforsikringen som passer deg

Vi har Norges mest kjøpte bilforsikring – Bil Kasko.

Du kan også velge blant tre andre bilforsikringer, og på den måten få den forsikringen som passer best for deg og ditt behov.