Bobil i fjellet

Stor økning i bobilskader

Trafikkuhell med campingvogner og bobiler har økt med 20 prosent i sommer, sammenlignet med i fjor. Mange bilister irriterer seg også over «sinker på veien».

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige
Bjarne Rysstad

– Vi regnet med flere skademeldinger i sommer, når mange skulle ha norgesferie, og det har slått til, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han påpeker at det alltid er mange bobiler og campingvogner på norske veier om sommeren. Forskjellen i år er at det er unormalt mange norske sjåfører. Dermed går også skademeldingene til norske forsikringsselskaper.

– De vanligste årsakene til uhell er at man feilbedømmer kjøretøyets svingradius, høyde eller bredde, og med det enten kommer borti noe, eller treffer møtende kjøretøy på smale veier. Mange har nok overvurdert egne ferdigheter i et kjøretøy man kanskje har lagt ut på tur med for første gang, sier Rysstad.

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige
Bjarne Rysstad

Farlige situasjoner ved «lusekjøring»

Hele seks av ti bilister har opplevd farlige situasjoner som følge av at andre kjører for sakte, viser en undersøkelse fra Ipsos har gjennomført for Gjensidige. Mange av disse er bobiler og campingvogner.

– Det som skaper mest frustrasjon er bilister som ikke benytter muligheter til å slippe andre frem. Undersøkelsen viser at flere opplever at saktegående kjøretøy gjerne øker hastigheten der det er forbikjøringsfelt, og så senker den til 10-15 km/t under fartsgrensen etter innsnevringen igjen. Det kan skape frustrasjon hos andre bilister, og gjøre noen fristet til å foreta farlige forbikjøringer, sier han.

Rysstad oppfordrer til å slippe andre forbi hvis man selv kjører godt under fartsgrensen så det danner seg kø.

– Du skal aldri la deg presse til å kjøre fortere enn du er komfortabel med, og da er det beste å slippe andre forbi der det kan gjøres trygt. Da blir reisen minst mulig stressende for både deg og andre, sier han. 

Beskjeden økning i trafikkskader generelt

Tross økningen i trafikkuhell blant bobiler og campingvogner, ligger tallet for trafikkskader generelt relativt stabilt, viser tall fra Gjensidige. 

Det har vært en økning på tre prosent i antall skader totalt sett, og en åtte-ni prosents økning i antall materielle skader og saker knyttet til leiebil. 

– Vi er glade for at ulykkessommeren veldig mange fryktet ikke slo til for fullt, samtidig skal vi ikke glemme de som har mistet noen eller selv har blitt hardt skadd i trafikken, understreker Rysstad.

Han oppfordrer alle bilister til å ta hensyn til hverandre, og kjøre pent - hele året.

Har du riktig bilforsikring?

Sist oppdatert: