Bobil i fjellet

Flere bobiler gir flere skader

Trafikkuhell med campingvogner og bobiler har økt siden pandemistart. Mange bilister irriterer seg også over «sinker på veien».

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige
Bjarne Rysstad

– Vi regnet med flere skademeldinger når mange skulle ha norgesferie, og det har slått til, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han påpeker at det alltid er mange bobiler og campingvogner på norske veier om sommeren. Forskjellen de tre siste årene er at det er unormalt mange norske sjåfører. Dermed går også skademeldingene til norske forsikringsselskaper.

– De vanligste årsakene til uhell er at man feilbedømmer kjøretøyets svingradius, høyde eller bredde, og med det enten kommer borti noe, eller treffer møtende kjøretøy på smale veier. Mange har nok overvurdert egne ferdigheter i et kjøretøy man kanskje har lagt ut på tur med for første gang, sier Rysstad.

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige
Bjarne Rysstad

Farlige situasjoner ved «lusekjøring»

Hele seks av ti bilister har opplevd farlige situasjoner som følge av at andre kjører for sakte, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige. Mange av disse er bobiler og campingvogner.

– Det som skaper mest frustrasjon er bilister som ikke benytter muligheter til å slippe andre frem. Undersøkelsen viser at flere opplever at saktegående kjøretøy gjerne øker hastigheten der det er forbikjøringsfelt, og så senker den til 10 til 15 km/t under fartsgrensen etter innsnevringen igjen, sier han og legger til:

– Det kan skape frustrasjon hos andre bilister, og gjøre noen fristet til å foreta farlige forbikjøringer.

Rysstad oppfordrer til å slippe andre forbi hvis man selv kjører godt under fartsgrensen så det danner seg kø.

– Du skal aldri la deg presse til å kjøre fortere enn du er komfortabel med, og da er det beste å slippe andre forbi der det kan gjøres trygt. Da blir reisen minst mulig stressende for både deg og andre, sier han, og oppfordrer alle bilister til å ta hensyn til hverandre, og kjøre pent - hele året.

Sist oppdatert: