Matlaging på kjøkkenet

Disse har det beste kostholdet

Kun fem prosent av de over 60 år vurderer sitt kosthold som dårlig, mens hele 25 prosent av de under 30 år har den samme oppfatningen. Det kommer frem i “Den store helsesjekken”.

Undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov for Gjensidige, viser at godt voksne er langt mer optimistiske til eget kosthold enn dagens unge. Ernæringsfysiolog, Camilla Lind, sier funnene fra undersøkelsen vitner om en positiv trend.

– Tidligere undersøkelser fra SSB viser at de godt voksne også er flinkest til å spise regelmessige måltider, og hopper sjeldnere over frokost og middag. I tillegg viser nyere tall fra SBB at de drikker minst sukkerholdig drikke og spiser mest frisk frukt. Dette er viktige komponenter i et sunt kosthold, sier Lind.

Flinke til å planlegge

Ernæringsfysiolog, Camilla Lind.
Ernæringsfysiolog, Camilla Lind. Foto: Camilla Lind, Somebody.

For å holde et sunt og godt kosthold over tid er planlegging viktig, og Lind tror de godt voksne er flinkere enn ungdommen til å bruke tid på nettopp dette.

– Mange godt voksne får mer tid når barna flytter ut, som kan brukes til å lage gode og sunne måltider. Mer tid og mindre stress gjør det lettere å innarbeide gode rutiner i hverdagen, forteller Lind, før hun fortsetter:

– Dersom vi ikke setter av tid til innkjøp av råvarer og matlaging blir kostholdet mer spontant og tilfeldig. Da er det lettere å ty til enkle løsninger som ikke nødvendigvis er så sunne for oss.

Ernæringsfysiolog, Camilla Lind.
Ernæringsfysiolog, Camilla Lind. Foto: Camilla Lind, Somebody.

Vet hva som er sunt

Det er mye som tyder på at de godt voksne surfer på en sunnhetsbølge. Samtidig tror Lind at de med mer livserfaring også har en mer realistisk forståelse av sunn mat.

– Med årene forstår en at et godt kosthold ikke handler om detaljer, men det store bildet. Mange unge i dag har høye forventinger til seg selv og hva som er sunt, og da er det lettere å føle at kostholdet ikke er tilstrekkelig. Det er viktig å ikke være for streng med seg selv – det er faktisk sunt å kose seg innimellom, sier Lind.

Opptatt av helsa

I tillegg til å være den befolkningsgruppen som er mest tilfreds med eget kosthold viser den ferske undersøkelsen at de godt voksne også bekymrer seg mindre for helsa enn de unge.

– Dette henger tett sammen. Et sunt kosthold er en nøkkelfaktor for en god helse, sier Lind, før hun fortsetter:

– En sunn kost reduser risikoen for overvekt og livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdommer. Dessuten er sunn mat, som grovt brød og grønnsaker, viktig for å regulere blodsukkeret og styrke kroppens immunforsvar.

Trygghet først

Camilla Simensen Korsvik
Camilla Simensen Korsvik

Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at en er mer utsatt for sykdommer og skader med årene. Produktsjef for Helse 55+ i Gjensidige, Camilla Simensen Korsvik, opplever at mange godt voksne er opptatt av å tilrettelegge for en trygg alderdom.

– Selv om du føler deg frisk og rask, er det alltid lurt å være godt forberedt på utfordringer som kan dukke opp. Vi opplever at stadig flere velger å tegne den skreddersydde helseforsikringen Helse 55+.Denne sikrer rask behandling dersom noe skulle skje, slik at du kommer raskere tilbake til hverdagen.

Her kan du lese mer om den populære helseforsikringen.

Kilde: Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Gjensidige høsten 2017

Camilla Simensen Korsvik
Camilla Simensen Korsvik

Sist oppdatert: