Hund. Snø. Skog. Vinter

Firbente fryser også i kulda

Lave temperaturer øker faren for at våre firbente venner kan få frost- og kuldeskader. Ta ekstra hensyn i kulda, råder kjæledyreksperten.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Ikke alle hunder og katter tåler lave temperaturer like godt, ifølge kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson.

– Mens én hund kan takle fem minusgrader helt fint, vil en annen vise tydelig tegn på å fryse. Du ser at hunden fryser når den krummer ryggen, holder halen mellom beina og skjelver, samt kan søke inntil beina til mennesker for varme, opplyser Matsson.

Hun viser til at mange hunder kan slite en del med potene om vinteren.

– Veier som er saltet kan svi og man vil typisk kunne se at hunden hinker bortover, slikker seg mye på potene underveis eller stopper opp. Da kan det være lurt å legge på potefett før man går ut, unngå saltede veier eller bruke potesokker, anbefaler Matsson, og legger til:

– Går man på snø med skare kan det også skade potene ved å lage rifter.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Avl har betydning

Raser som holdes ute og som er avlet for å tåle sterk kulde har tilpasset pels, underhudsfett og metabolisme for slikt miljø. Men mange av de andre rasene har blir avlet frem på helt andre premisser, et spesielt utseende eller bruksegenskap, der det å leve i kalde omgivelser ikke nødvendigvis er tatt hensyn til. Alder, rase, helse, fôring og type vær vil påvirke toleranse for kulde.

– Det er derfor viktig å lese hundens kroppsspråk, sier kjæledyreksperten.

Hun minner om at eldre hunder og hunder med leddproblemer har mer behov for beskyttelse slik at leddene ikke verker. Det samme gjelder for valper.

– Du kan nesten sammenlikne det med små barn. Om man skaffer seg valp om vinteren, vil det være smart å putte på en genser når dere skal ut på tur. Det er også viktig å ha i bakhodet at «kaldt» ikke nødvendigvis er ensbetydende med blått på gradestokken. To grader og regn vil ofte føles kaldt det óg.

Dersom uteaktiviteten innebærer mye stillesitting for hunden, er det enda viktigere å være påpasselig, ifølge Matsson.

– Man må vurdere og tilrettelegge ut ifra hva man skal gjøre. Dersom man skal gå en lengre tur i raskt tempo og uten stopp, vil hunden holde seg varm. Om turen inneholder stopp med pølsegrilling, må man sørge for at hunden holder seg varm, utdyper hun.

Les også: Hunden trenger også vinterklær

Matssons fem kuldetips til hundeeiere:

  1. Legg på dekken på hunden dersom pelsen ikke er tilpasset snø og kulde
  2. Begrens turene i lengde når det er svært kaldt – gå heller flere og kortere turer
  3. Bruk potesokker om det er mye veisalt eller potene er røde og såre
  4. Skyll potene etter turen om man går på saltede veier
  5. Bruk potefett ved behov

Pus kan også fryse

Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.
Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.

Mange anser huskattene som hardføre dyr, som tåler mye vær og harde forhold. Men den typiske huskatten er opprinnelig en art fra den sørlige halvkule, og pelsen egentlig er lagd for å holde sterk varme ute – ikke for å holde kroppsvarme inne.

– Mye pels betyr ikke nødvendigvis at den tåler veldig lave temperaturer, da den kan mangle den beskyttende underpelsen, forteller Matsson.

Katter som vanligvis er ute bør få muligheten til å være inne om det blir veldig kaldt.

– Når temperaturen synker ned mot 15 til 20 minusgrader, er en hel arbeidsdag ute for lenge for den vanlige katten. Om det er vanskelig å holde katten inne, bør man sørge for at den har tilgang til en lun og tørr liggeplass, skydd for vind og regn. Det er også viktig at katten har tilgang til vann, da det ikke er mulig for den å finne vann når minusgradene tar over, forklarer Matsson.

Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.
Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.

Kan få frostskader og infeksjon

Katter som er lenge ute av gangen kan få frostskader. Særlig kroppsdeler lengst vekk fra kroppen som ører, poter, nese og hale er mest utsatt, da dette er områdene med minst blodsirkulasjon.

– Oppstår en frostskade her, kan man se det ved sår hud eller en litt hard klump på tuppen av øret eller halen. Slike skader er smertefulle og må behandles av dyrlege, sier kjæledyreksperten.

Under vintermånedene er urinveisinfeksjoner mer utbredt blant både katter og hunder. Det er vanskelig å forhindre at dyret setter seg ned på kald bakke, men noe kan du gjøre for å forebygge sykdommen.

– Som katte- eller hundeeier bør du passe på at dyret har noe varmt å ligge på, dersom det skal være ute en stund. På denne måten er dyret isolert fra bakken. Om du har vært på tur med hunden i regnvær, er det viktig å passe på at den blir tørr når dere er tilbake igjen. Du kan for eksempel bruke et håndkle og tørke over. Det samme gjelder for pus, avslutter Matsson.

Les mer om dyreforsikring

Sist oppdatert: